L'Hospital del Mar, primer centre de l’estat a aplicar IA per a radioteràpia

L'Hospital del Mar es converteix en el primer centre de l'Estat en incorporar eines d'aprenentatge automàtic en el procés d'irradiació de cèl·lules per prevenir possibles metàstasis cerebrals en pacients amb càncer de pulmó. Els primers pacients tractats amb la nova tecnologia d'IA havien de rebre tractament al cervell protegint l'hipocamp, on hi ha un alt risc de causar pèrdues de memòria. La intenció és que el projecte s'ampliï a altres tipus de tumors.

L'estudi en implementació d'eines d'IA en procediments radioteràpics validat per l'Hospital s'ha publicat a la revista Clinical and Translational Oncology. Per a desenvolupar l'algoritme que ha après a dissenyar la planificació dels procediments, l'equip del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital ha fet servir el programari comercial RapidPlan. La Dra. Nuria Rodríguez de Dios, impulsora del projecte, metgessa adjunta d'aquest servei i autora principal de l'estudi, assegura que "aquestes eines són més eficients, permeten reduir el temps de planificació i que els pacients siguin visitats i tractats el mateix dia, sense haver d'esperar". El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració conjunta d'un equip format per metges i metgesses, físics i tècnics.

Per la seva trajectòria, el centre és pioner en la protecció de l'hipocamp. Per dissenyar i crear el model de l'eina Hippo-Mar de manera automàtica es van estudiar les dades de 44 pacients. L'anàlisi posterior de la seva rigorositat va demostrar que la quantitat de radiació que rebien els malalts era més precisa, sense necessitat de modificacions manuals. A més, la planificació s'enllestia més ràpidament amb una reducció del 55% del temps necessari respecte a altres sistemes. Òscar Pera, Físic Mèdic del mateix servei i coautor del treball, afirma que "les tècniques d'Aprenentatge Automàtic tenen un gran futur en l'àmbit hospitalari, donant suport als professionals per tal de fer front a tasques que fins ara eren impossibles".

Els impulsors de l'estudi afirmen que el fet que l'algoritme sigui capaç d'aprendre cada vegada que planifica un cas fa que la seva adopció sigui eficaç i no calgui disposar de personal amb coneixements avançats. Això permet que sigui fàcilment exportable a altres centres i facilita la recerca en el camp de l'Oncologia Radioteràpica, ja que permetrà tractar amb un estàndard comú els pacients i obtenir resultats mesurables. "Aquestes eines faciliten l'estandardització i la comparació de procediments entre centres i augmenten l'eficàcia i cal anar-les incorporant en el nostre dia a dia", afegeix el Dr. Manel Algara, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.