L’SWC alça la veu per a la igualtat d’oportunitats

“Que moltes dones puguin seguir aquest camí.” “Que sàpiguen, les nenes, que tenen a l’abast el poder de la tecnologia per transformar el món i ajudar les persones.” “Per mostrar a la societat la importància d’una iniciativa com aquesta.” “Perquè aquestes noves generacions que dirigiran el món, puguin tenir eines i coneixement que posi en valor totes les disciplines.” “Per les empreses, perquè generin oportunitats de creixement intern a través d’iniciatives que fomentin la visibilitat del talent femení.” “Pels nostres governs i governants, perquè prenguin consciencia i executin plans d’acció, comunicació i legislació que eliminin les barreres que impedeixen créixer en una societat diversa i inclusiva.”

Amb aquestes frases i moltes més, setze personalitats del sector STEM han alçat aquest dijous la veu per a la igualtat d’oportunitats amb la lectura del Manifest STEM Women Congress, entre elles Mireia Furriol, presidenta de la Comissió d’Equitat d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i Narcís Armengol, degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

És la primera vegada que l’SWC, que ja arriba a la quarta edició, elabora un posicionament d’aquestes característiques on demana aquesta igualtat i ho vincula al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un nen i una nena de sisè de Primària de l’escola Les Parellades de Sant Pere de Ribes han agraït l’esforç de tots els agents que els ajuden a veure “el potencial de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques”.

Les iniciatives STEM, a examen

El certamen però, també ha comptat amb la presentació de l’Annual Report, que a banda d’analitzar les iniciatives en marxa vol aconseguir que el 100% de les escoles i centres tinguin una iniciativa STEM el 2050. L’informe mostra que la majoria d’aquestes activitats són d’iniciativa privada i requereixen de més voluntaris per poder-se tirar endavant. Joana Barbany, exdirectora general de Societat Digital, ha estat l’encarregada d’explicar els resultats d’aquest informe que destaca que només el 10% de les iniciatives estan destinades a l’emprenedoria, un 44% a la carrera i un 60% a la inspiració. En impacte, el 66% en tenen a homes i el 34% a dones.

En general les iniciatives STEM que se centren en la inspiració, busquen l’atracció per la tecnologia dels més petits. De fet, el 93% té aquest objectiu, mentre que el 88% treballa per trencar estereotips, un 74% aposta per fer atractives les ciències. En una proporció més petita, es busca l’apoderament (63%) i l’aplicabilitat (40%).

Des de l’SWC, es calcula que encara que el 100% de la població de nenes a Espanya que actualment són menors de 16 anys optés per una carrera STEM, no es podria aconseguir mai el 50% de la presència femenina al sector STEM perquè la natalitat va baixat i perquè la UNESCO calcula que el 2050, el 75% de les feines seran del sector STEM.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.