Més robòtica social, després de la COVID-19

La COVID-19 s’ha convertit en una pandèmia a tot el món i afecta gairebé tots els continents. La globalització i l’augment d’economies interconnectades fan que la majoria dels països es vegin afectats per la COVID-19.

La robòtica pot jugar un paper important per superar l’impacte de les situacions de pandèmia. Es poden utilitzar per anticipar, actuar i recuperar els efectes de la COVID-19. Per exemple, els robots poden anticipar la seva difusió, mesurant signes vitals com la temperatura corporal a l'aeroport o en una tenda mèdica per al triatge; poden actuar lliurant i manipulant residus contaminats en espais públics; o es poden utilitzar per recuperar els efectes de la COVID-19 mitjançant la descontaminació de les zones hospitalàries.

Hi ha moltes àrees en què els robots poden fer aquestes tasques; en mostrarem algunes.

En atenció clínica, la robòtica pot prevenir malalties descontaminant àrees i objectes i pot ajudar en el diagnòstic clínic fent la recollida, manipulació, transferència i proves de mostres. La robòtica també es pot utilitzar per ajudar a la informació, transportar persones i acompanyar-les als hospitals. També poden ajudar els professionals mèdics en el tractament del pacient i en els processos d’assaig de laboratori.

En logística, els robots poden fer el lliurament de medicaments i aliments en zones contaminades, el lliurament i la manipulació de residus contaminats, de forma molt ràpida i fiable. Poden fer el lliurament a les zones urbanes mitjançant robots de rodes terrestres o potes, o a les zones rurals amb robots de drons.

En reconeixement, els robots poden gestionar el control en espais públics com aeroports, estacions de tren o ports, però també en edificis públics o privats. També poden controlar el compliment de les quarantenes voluntàries o fer el control a les fronteres dels països.

En l’assistència de gent gran, els robots poden ajudar les persones a casa o als hospitals reduint el contacte físic amb el cuidador. També poden reduir l’aïllament de les persones, mantenir-les sanes ajudant en els exercicis físics i transportar-les a fer reunions socials, mantenint les distàncies socials.

Tot i que històricament, els robots s’han desenvolupat per assumir feines avorrides, brutes i perilloses, la COVID-19 requereix una tecnologia robòtica mòbil que també ha d’interactuar i col·laborar amb humans i ajudar els operadors humans a fer teleoperacions d’una manera segura, fiable i eficient. Aquests aspectes obren reptes robòtics en navegació intel·ligent, operació remota fiable, robòtica social, robòtica assistencial, telepresència, manipulació intel·ligent i percepció robòtica ràpida i robusta.

 L’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), que va rebre el segell del govern espanyol de “Unitat d’Excel·lència María de Maeztu” el 2017, està investigant i innovant en tecnologies robòtiques s'apliquen per prevenir, actuar per recuperar els efectes de la COVID-19. Estem treballant en l’aplicació d’aquestes tecnologies en diferents àrees com l’assistència sanitària, la logística i els serveis urbans. La nostra investigació se centra en les àrees de robòtica social i assistencial, navegació i manipulació intel·ligents i el desenvolupament de noves tècniques de percepció. L’IRI col·labora amb diversos tipus d’empreses per transferir els seus resultats científics i tecnològics en productes i serveis.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.