Mesures energètiques a Europa, deures pendents

Els ministres d’energia dels països de la Unió Europea, reunits divendres passat, van aprovar un paquet de mesures amb l’objectiu de contenir els preus. Tot i que els detalls de les mesures aprovades no es coneixeran fins que no siguin publicats en butlletí oficial de la UE, les informacions que s’han donat a conèixer fins ara posen sobre la taula:

  • Una reducció general del 10% de la demanda d’energia elèctrica i una reducció obligatòria del 5% en hores punta. Permetria un aplanament de la cobra de càrrega i, per tant, una reducció en els preus al mercat majorista. És una mesura que afecta directament als consumidors.
  • Crear una taxa solidaritat a les empreses intermediàries de combustibles fòssils com petroleres, gasistes i refineries. Es defineix una taxa del 33% sobre qualsevol benefici superior al 20% del beneficis obtinguts en els últims quatre anys. Tot i que aquesta taxa no es igual a la que ha establert el MITECO, el reglament permetrà que els estats membres que ja la tinguin la puguin mantenir si son equivalents.
  • Establir un límit de 180 euros/MWh als beneficis extraordinaris a la producció inframarginal (renovable, i nuclear). Espanya i Portugal, que ja tenen un mecanisme de reducció de preu (excepció ibèrica), podran mantenir els seus propis topalls. A banda, aquesta mesura valida la que el MITECO ja va posar en marxa el setembre passat en virtut del RDL 17/2021 de 14 de setembre.

 

La recaptació obtinguda per l'aplicació de la segona i tercera mesura s'haurà de destinar a compensar els increments de facturació dels consumidors vulnerables, empreses afectades i a la indústria electrointensiva.

A banda d’aquestes mesures, segueix en discussió, i encara sense acord, l'aplicació d'un topall al preu de totes les compres de gas natural en el conjunt de la UE, i la extensió del mecanisme ibèric a la resta dels països europeus. Espanya és un dels quinze països que han demanat que s'apliqui aquesta mesura del topall del preu del gas natural. El grup de treball corresponent encara ho està estudiant i pel moment no hi ha data per la seva aplicació. Una altra de les mesura també en estudi que ha sigut demanada per l’esmentat grup de quinze països, és la necessitat de desenvolupar un índex de referència pel GNL alternatiu al TTF holandès, que és el que actualment s'està utilitzant.

Enginyers Industrials de Catalunya insisteix en la necessitat de prendre mesures "amb urgència"

Davant d’aquest escenari, tant la crisi energètica i les respostes que els diferents governs intenten donar-li, la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya hi reflexiona en un document on enumeren les diferents accions que s’haurien de dur a terme per poder definir “amb urgència” els escenaris de transició europeus de la proper dècada que incloguin transitòriament dins dels objectius de neutralitat climàtica pel 2050.

Entre altres aspectes, els enginyers i enginyeres aposten per revisar els plans de proveïment energètic europeu previstos i activar plans de contingència, alhora que demanen revisar els plans de tancament de les centrals nuclears fins que el desenvolupament de les renovables pugui garantir la sobirania energètica. També demanen desenvolupar les interconnexions europees necessàries, generalitzar mesures que garanteixin la supervivència econòmica de tots els sectors, electrificar tot el que sigui possible i treballar per tenir a punt alternatives com el biocombustible, l’hidrogen. A més, també insisteixen en la necessitat de reduir la intensitat energètica de l’economia amb mesures d’estalvi i eficiència.

En declaracions als Fulls d’Enginyeria, el president de la Comissió d’Energia, Josep Maria Montagut, ha destacat que l’objectiu ha de ser el desenvolupament de les renovables però alerta que no es poden tancar les centrals nuclears “d’un dia per l’altre” sense tenir aquestes infraestructures suficientment esteses. “No podem minimitzar els esforços que s’han de fer en aquesta direcció”, argumenta Montagut, alertant que no només calen instal·lacions per sobta dels 5MW sinó també per sobre d’aquestes potències. L’enginyer també envia un missatge als governs: “s’ha de ser valent i acceptar que s’hauran de prendre algunes mesures amb temporalitat”. Tot i això, Montagut recorda que el focus ha de ser reduir la intensitat energètica de l’economia i propiciar l’estalvi i l’eficiència. Per Montagut són mesures que no han de fer perdre de vista l’objectiu final, “la supervivència del planeta”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.