Neix el CatVers, el metavers català

Des d’aquest dilluns a les tres de la tarda, els usuaris que ho vulguin podran trobar-se al CatVers, el metavers català. Des d'allà, qui ho vulgui es pot crear la seva pròpia sala i convidar-hi els seus col·legues de feina, amics o familiars. L'experiència és més completa amb ulleres de realitat virtual, però la connexió es pot fer sense cap mena de problema a través de qualsevol altre dispositiu.

El CatVers és, doncs, un món virtual íntegrament en català i on es podrà accedir a diverses sales i espais perquè els diferents usuaris puguin treballar i interaccionar entre ells. Ha estat impulsat pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya) en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Es preveu que a partir de finals de febrer ja es puguin fer exposicions i al març, esdeveniments més grans com ara festivals. De cara al segon semestre, es preveu que el CatVers `pugui “debutar” amb un campus universitari i acabar convertint aquest món virtual, en un espai per als creadors del país i que es pugui monetitzar. De fet, els seus impulsors no descarten crear una moneda pròpia dins aquest món virtual.

Així ho ha explicat en una presentació presencial i virtual el president executiu del CBCat, Quirze Salomó, que ha recalcat que aquesta nova realitat “digital i paral·lela a la normal” i ha defensat l’oportunitat que té Catalunya d’esdevenir-ne “pionera”. Salomó, de fet, ha augurat una “història d’èxit similar” a la de la presència de Catalunya amb la Wikipèdia. “Si ho veiem com una realitat paral·lela, aquest nou món s’ha de conquerir a base de creativitat i desenvolupament, i d’això, Catalunya n’està ple”, ha sentenciat Salomó.

Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, ha especificat que tot i que aquesta internet immersiva encara està “ a les beceroles”, cal que Catalunya hi sigui com ha estat en altres projectes importants avantguardistes. El metavers català, ha afegit Puigneró, és “l’única manera de protegir el pal de paller de la identitat catalana, cultural i lingüística”. El vicepresident s’ha mostrat convençut que apostar per aquests ecosistemes tecnològics ajudaran a fer de Catalunya “un país de progrés”.

Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha recordat que un dels eixos amb els que treballen les cambres és l’assoliment de l’economia digital que permeti aprofitar els avantatges de les tecnologies més disruptives i que el metavers compleix aquesta funció amb l’objectiu final de formar ciutadania i empreses més “apoderades”. “Catvers és una molt bona notícia”, ha dit Roca, que reconeix la importància de desenvolupar aquests avenços “des del coneixement” i que, alhora, sigui en català. Per Roca, l’economia digital és “transformadora” i “ve per quedar-se” per la qual cosa creu que les cambres no volen ser “mers observadors” sinó jugar-hi un paper actiu. Per això, creu que és un deure de la institució accelerar aquestes tecnologies més disruptives perquè, al final, sigui el sector privat qui adopti les decisions més adients per gestionar l’impacte.

Governança descentralitzada

L’objectiu amb que neix Catvers és assolir una governança descentralitzada el quart trimestre del 2022. Segons Salomó, es tracta que sigui un projecte governat “per la societat” i per fer-ho possible s’utilitzarà la tecnologia blockchain. De moment, l’ús serà gratuït per a les institucions i entitats que s’hi vulguin adherir però d’aquí a un parell de mesos es faran públiques les tarifes que regiran aquesta eina. Salomó ha especificat que seran “assequibles”. El repte és que, malgrat que hi hagi recursos públics invertits principalment per impulsar-ho, el CatVers puguin funcionar de forma autònoma. Salomó creu que aquet tipus de metavers seran d’ús habitual d’aquí a tres anys i universal d’aquí a cinc. Per això, ha afegit: “cal posar-nos les piles i anar depresseta”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.