Neix el Grup de Treball Compliance Tècnic dins la Comissió de Gestió Empresarial

L'any 2010, el Codi Penal (art. 31 bis) va incloure el concepte de la “responsabilitat penal de les persones jurídiques”, que, en el Codi Penal de l’any 2015 (Llei 1/2015), va patir modificacions rellevants. Dins d’aquesta responsabilitat es va establir un catàleg de delictes atribuïbles a les persones jurídiques, alguns amb component tècnic o tecnològic. És important, doncs, que el sector industrial conegui els riscos penals, tant per als enginyers com per a les empreses, ja que “l’empresa serà penalment responsable dels delictes comesos per part de directius o empleats que suposin un benefici directe o indirecte a l’empresa”, ens explica Gian-Lluís Ribechini, president de la Comissió de Gestió Empresarial de l’Associació/Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i responsable del Grup de Treball Compliance Tècnic. 

En aquest context, neix el grup de treball en aquest àmbit, amb l’objectiu de conscienciar els professionals i les empreses de la importància d’aquesta responsabilitat penal i “per promoure, debatre, desenvolupar i difondre coneixements sobre compliance en especial del compliance tècnic”, afegeix Ribechini. 

Compliance officer

Un dels efectes és la presa de protagonisme de la figura del compliance officer en les empreses, amb l’objectiu de garantir el compliment d’aquesta normativa. Tanmateix, “l’establiment d’un sistema de gestió, supervisió, vigilància i control del compliment normatiu hauria de fer-se, no només per permetre l’exempció de responsabilitat penal, sinó per dotar a l’empresa d’una cultura de prevenció del delicte”, puntualitza Ribechini. Ara bé, la importància de tenir un sistema de compliance no serà tant per evitar la imputació, sinó perquè esdevingui un requeriment per als contractes amb les administracions públiques, que obliguin tant al proveïdor com a la seva cadena de proveïdors. “És per això que creiem que és important donar a conèixer aquest tema al col·lectiu d’enginyers, i començar a treballar per poder-los donar suport des de les nostres institucions”, afirma Gian-Lluís Ribechini.

En la primera jornada organitzada per aquest grup de treball, diversos experts van ampliar tots els aspectes relacionats amb les responsabilitats penals de les persones jurídiques. Des del Grup de Treball es preveu l’organització de jornades per divulgar els diversos delictes inclosos en el Codi Penal que tenen component tècnic o tecnològic, a més del desenvolupament d’un programa formatiu enfocat al col·lectiu dels Enginyers Industrials de Catalunya.

Les persones que estiguin interessades a participar-hi poden enviar un correu electrònic a comissions@coneixement.eic.catindicant el nom i número de col·legiat.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.