¿No estem parlant massa de la intel·ligència artificial?
La meva opinió sobre la pregunta del títol és que sí, se'n parla massa, i el pitjor, no sempre amb prou coneixements per a parlar-ne amb rigor, i amb molts casos, amb missatges alarmistes poc fonamentats (que perdrem tots la feina, que la IA acabarà amb la humanitat,...).
No ho dic només jo, citaré un parell d'opinions prou autoritzades: 1) al diari "El Pais" del passat 24/09, se citava a Pilar Manchón, directora sènior d'Enginyeria i Estratègia d'Investigació en IA de Google, quan a un recent acte a New York deia "Con la IA, el mayor riesgo que tenemos es la estupidez humana", i 2) al diari La Vanguardia del passat 6/10, José García Montalvo, Catedràtic d'Economia de la UPF, publicava l'article "IA: "Siempre 'negatifo'", recordant la frase de Louis Van Gaal, es queixava dels molts articles amb tò negatiu sobre la IA que es publiquen, quan són molt més grans els avantatges.

Bé, abans de seguir, he de ser honest: jo no soc cap expert en IA (el meu tema de treball i recerca a la UPC ha estat sempre l'Enginyeria del Software). Però he estat al costat de molts experts en IA dels que he après molt escoltant-los. A l'inici de la Facultat d'Informàtica el 1977, en Josep Estrada, el primer professor d'IA. Poc més tard van arribar-hi en Ramón López de Mántaras, ara un dels nostres experts més internacionals, i en Ulises Cortés, també un reconegut expert. I dels alumnes llicenciats, he mantingut (i mantinc el contacte) amb reconegudes expertes en IA com Núria Castell o Karina Gibert. I podria citar molts més noms, però només en cito un, en Jordi Torres, Assessor expert en Supercomputació & IA, al BSC (Barcelona Supercomputing Centre).
Precisament amb en Jordi Torres vaig mantenir una conversa sobre IA que podeu seguir a Youtube, on la veu d'en Jordi, més autoritzada que la meva, us explica molt millor pràcticament el mateix que vull transmetre en aquesta breu nota d'opinió.¿I per què hi ha tant article alarmista sobre la IA? Tota aquesta allau de material escrit apareix, més o menys, quan OpenAI va obrir l'experiment de ChatGPT al públic en general, una forma de tenir gratuïtament, penso, una quantitat ingent de dades per a ensinistrar el nou sistema. Però els algoritmes que governen els anomenats LLM (Large Language Models), com els GPT i altres, no són nous, o són versions millorades del que ja hi havia, el que ara permet que funcionin és que tenim computadors d'altes prestacions (o supercomputadors) molt ràpids (com el Mare Nostrum 5 del BSC), i una gran capacitat de memòria (i a un preu assumible).
Però la IA no creix a batzegades, des dels anys cinquanta fins a l'actualitat ha estat un camp, dins la informàtica, molt actiu en recerca, en creixement continu en innovacions, i com ens diu en Jordi Torres, la IA actual és en certa manera una evolució de la informàtica que coneixem, i que, de fet, ja usem, sense fer cap escarafall, en els nostres mòbils (traducció automàtica, anticipació de text, assistents digitals com Siri, Alexa o Cortana...).
"Amb IA o sense, qui acabarà amb la humanitat, que espero que no, no serà la IA, seran els humans."
I per què articles que diuen que ens quedarem sense feina i altres alarmes? Com diu l'amic Andreu Veà (enginyer barceloní, referent mundial en temes d'internet), "tots perdrem la feina". ¿O és que fem les mateixes feines que fa 500 anys? La humanitat evoluciona i s'adapta, i hi ha feines que desapareixen i noves feines que apareixen. No puc predir quines feines noves hi haurà d'aquí a vint anys (i no crec que encara jo hi sigui), però seran moltes. ¿I la IA acabarà amb la humanitat? Amb IA o sense, qui acabarà amb la humanitat, que espero que no, no serà la IA, seran els humans, i potser alguns dels que veiem al TN cada dia...
Remeto a l'article de José García Montalvo que he citat abans, ja que va desmuntant arguments dels articles "negatifos": que els LLM al·lucinen, que la IA expandeix desinformacions, que demanda molta energia (és cert, però es pot matisar), i que la IA té biaixos. I és evident que, com tota tecnologia, es pot usar per a bé o per a mal, per això calen regulacions (tampoc massa, però) i proteccions que ens ajudin a defensar-nos dels mals usos d'una tecnologia que, sí, és molt potent. Que els ganivets de cuina puguin usar-se com arma blanca per agredir, no vol dir que es deixin de fabricar i usar a les nostres cuines: i per molts anys!
Vull acabar recordant els prometedors resultats de l'aplicació de la IA al món de la salut (per exemple, eliminant la tremolor de les mans en la telecirugia), i els molts possibles camps d'aplicació encara no explorats. ¿Que canviaran coses? I tant! El món de l'educació s'haurà de reinventar, així com altres móns. Però en la majoria de les feines, la IA serà un ajudant o copilot de gran vàlua (i això ho tenim ja a la cantonada, integrat als nostres sistemes de treball com processadors de text, presentacions...).
Llarga vida a la IA, i llarga vida a la humanitat, potenciada per la IA.