Nova normativa contra incendis: 6 claus del reglament

El Reial Decret 164/2025 introdueix modificacions substancials en la regulació de la seguretat contra incendis en establiments industrials i en altres edificacions, afectant principalment el Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), el Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis (RIPCI) i el Document Bàsic de Seguretat en cas d’Incendi del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE DB SI). 

Conèixer els detalls d'aquest RD i el Nou RSCIEI i els canvis que impliquen a les organitzacions és imprescindible per a molts professionals de l'enginyeria o de sectors propers. Per això, des de Fulls d'Enginyeria hem recollit les principals modificacions que recull el text. Els canvis responen a la necessitat d’actualitzar el marc normatiu existent a les realitats tècniques i industrials actuals, i incorporen criteris més flexibles, rigorosos i adaptats a l’evidència tècnica. Hem parlat amb Marta Osorio, enginyera industrial i responsable a l'àmbit de la verificació de les mesures de seguretat de l'Àrea de Prevenció de Bombers de la Generalitat de Catalunya, que exerceix de professora al curs impulsat per Enginyers Industrials de Catalunya, Nou RSCIEI i actualització de la normativa de protecció contra incendis.

1. Reestructuració integral del RSCIEI

Una de les principals novetats és la derogació de l’anterior RSCIEI. El nou Reglament s’ha reescrit i reestructurat completament, tot i que es manté la seva filosofia original. En particular, s’ha adaptat el text a les exigències bàsiques de seguretat en cas d’incendi en la mateixa línia que el CTE DB SI.

Pel que fa a les tipologies dels edificis dels establiments, s’han introduït dues subcategories dins de la Tipologia A: d’una banda, els edificis amb tipologia A horitzontal (AH), i de l’altra, els edificis amb tipologia A vertical (AV). Aquesta nova classificació permet caracteritzar millor el risc associat a cada configuració i determinar la seva protecció. També s’ha actualitzat la caracterització i la protecció de les activitats situades en espais oberts, agrupant-les sota una mateixa categoria (Tipologia D) per simplificar la seva regulació.

En paral·lel, s’ha revisat profundament el sistema de càlcul per determinar el nivell de risc intrínsec dels sectors, basant-se en una adaptació de la versió renovada del mètode Gretener. S’han revisat els coeficients de ponderació i de correcció de la densitat de càrrega de foc, distingit entre el risc d’inici i el risc de propagació de l’incendi, i s’ha ampliat la taula de valors de poders calorífic, aportant més dades i més concreció. A més, pel que fa als valors de la densitat de càrrega de foc volumètrica, s’han distingit els valors bruts i nets, aclarint quan cal considerar la superfície dels passadissos entre les prestatgeries en els càlculs, qüestió que havia generat força discrepàncies en el marc de l’anterior RSCIEI. Pel que fa a sectors com el logístic o el químic, s’aporten forquilles de dades degut a que els valors difereixen molt d’un cas a l’altre.

També s’han revisat a l’alça les superfícies màximes dels sectors d’incendi i les longituds màximes permeses dels recorreguts d’evacuació, que, a més, poden incrementar-se amb determinades millores en la protecció. Finalment, s’han revisat els criteris per facilitar la intervenció dels serveis d’extinció d’incendis, incorporant requisits d’accessibilitat per tots els establiments industrials.

2. Introducció de solucions alternatives i enfoc prestacional

Un dels avenços més rellevants és la incorporació de forma explícita de solucions tècniques alternatives, tant en el marc del RSCIEI com en el marc del RIPCI, que permeten justificar solucions específiques adaptades a la situació particular en lloc de donar compliment als requisits prescriptius. L’enfoc prestacional obre la porta a la innovació i l’adaptació a situacions singulars, però està sotmès a condicions rigoroses.

Per tal que una solució tècnica alternativa sigui considerada vàlida, cal que obtingui un informe favorable per part d’un organisme de control (OC) habilitat. Aquests organismes han d’estar acreditats per ENAC, han d’habilitar-se degudament i han de disposar del coneixement i la competència tècnica necessaris per avaluar aquest tipus de projectes. El Ministeri d’Indústria i Turisme ha publicat una guia específica per orientar sobre com s’han d’aplicar, justificar i avaluar aquestes solucions, incloent-hi els requisits que han de complir els tècnics dels OC.

A mesura que els organismes de control es vagin acreditant per aquestes funcions, es preveu l’eliminació del tràmit de sol·licitud d’excepció al compliment del RSCIEI que fins ara era necessari per justificar solucions no contemplades expressament per la norma.

3. Ajustos al CTE DB SI per coordinar-se amb el nou RSCIEI: incorporació del nou ús magatzem i delimitació d’àmbits d’aplicació

El Reial Decret 164/2025 ha modificat també el CTE DB SI, introduint un nou ús magatzem. Aquest nou ús inclou activitats com les de lloguer de trasters i determinades activitats o espais d’emmagatzematge que, fins ara, es regularitzaven com establiments industrials tot i no tenir un caràcter industrial. Aquests espais seguiran disposant de mesures de protecció equivalents a les dels establiments industrials però quedaran sota el paraigües de l’àmbit d’aplicació del CTE DB SI.

D’altra banda, el RSCIEI deixa també d’aplicar-se als estacionaments de vehicles de transport de persones o mercaderies, que queda també inclòs en l’àmbit d’aplicació del CTE DB SI.

Per últim, s’ha introduït un canvi substancial en la definició de la sortida de planta del CTE DB SI. A Catalunya, tant l’Ordenança Reguladora de les Condicions de Protecció Contra Incendis de Barcelona com l’ITC-SP 146 de Condicions de seguretat en cas d’incendi de les escales d’evacuació ja contemplen que l’accés a una escala no protegida ni compartimentada com un sector d’incendi en tot el seu recorregut no es pot considerar sortida de planta i, ara, aquest criteri s’ha incorporat al CTE DB SI.

4. Nova inspecció inicial obligatòria per part d’un OC

Una altra novetat destacada és la introducció de la figura de la inspecció inicial obligatòria, que ha de ser realitzada per un organisme de control habilitat en els casos següents d’establiments industrials afectats pel RSCIEI del 2025: La suma de la superfície construïda dels sectors i àrees d’incendi amb nivell de risc intrínsec mitjà o alt de l’establiment supera els 1.000 m², o bé, es fa ús de tècniques de seguretat equivalent, disseny prestacional o adaptacions raonables no contemplades de forma prescriptiva per la norma.

Aquest mecanisme busca garantir que les mesures de seguretat previstes s’han dissenyat i executat correctament abans de posar l’activitat en funcionament. A Catalunya s’ha publicat una nota aclaridora per part dels departaments competents corresponents, per coordinar aquesta nova inspecció inicial amb l’acte de comprovació previst a la Llei 3/2010, de 18 de febrer, de prevenció i seguretat en matèria d’incendis en establiments, activitats, infraestructures i edificis.

5. Millores tècniques en el RIPCI

Pel que fa al Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis (RIPCI), el nou decret introdueix ajustos puntuals per aclarir diversos aspectes i per millorar la coordinació amb el nou RSCIEI. Per exemple, es distingeixen els hidrants que poden ser utilitzats per omplir els camions de bombers dels utilitzats per a l’atac directe al foc i es concreten els requisits dels hidrants de titularitat pública.

També s’estableixen requisits concrets pel que fa al cabal mínim de les boques d’incendi equipades (BIE) i s’aclareixen els seus requisits d’ubicació a les sortides del sector, quan hi ha més d’una BIE. Les columnes seques, per la seva banda, s’ha concretat la seva ubicació segons els recorreguts d’evacuació i la seva senyalització, mesures pensades per millorar-ne l’eficàcia.

Un altre canvi a destacar és la nova certificació dels sistemes fixos d’extinció d’incendis en cuines comercials, amb un període transitori de fins a cinc anys per a poder-se adaptar. A més, es concreten els criteris per garantir la visibilitat de la senyalització en espais interiors.

6. Actualització de normes UNE d’obligat compliment

Les modificacions del RIPCI inclouen també l’actualització de diverses versions de les normes UNE, que ara passen a tenir caràcter obligatori. Una de les més rellevants és la UNE 23500:2021 de sistemes d’abastament d’aigua contra incendis. Tot i adoptar la darrera versió d’aquesta norma, s’hi introdueixen algunes excepcions per evitar un augment excessiu de les reserves d’aigua.

Destaquen també les versions actualitzades de les normes relacionades amb els sistemes de ruixadors automàtics, els sistemes de control de temperatura i evacuació de fums i altres sistemes de protecció activa, garantint la seva coherència amb els estàndards internacionals més recents. En canvi, les especificacions dels sistemes de diferencial de pressió, de moment, no s’han actualitzat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.