Patents en la I4.0, smart cities o recàrrega elèctrica, algú haurà de passar per caixa?

Avui en dia les patents essencials d’estàndard són un requeriment en moltes de les tecnologies que s’utilitzen en la Indústria 4.0, en les Smart Cities o en l’Enginyeria de la Salut. Això suposa que les empreses que desenvolupin, fabriquin o comercialitzin productes en aquests àmbits, hauran d’avaluar si han de signar un contracte de llicència amb els propietaris de les patents de les tecnologies que utilitzin en els seus productes.

L’opció alternativa de no arribar a cap acord podria suposar-los trobar-se en una situació similar a la dels següents casos:

  • La finlandesa Nokia aconsegueix que un tribunal adopti una mesura cautelar que prohibeix a la xinesa OPPO (i la seva filial OnePlus) vendre els seus productes a Alemanya, per infracció de patents essencials d’estàndard de 4G i 5G.
  • La sueca Ericsson obté una mesura cautelar d’un tribunal colombià que impedeix que Apple pugui vendre els seus models, fet que afecta al nou iPhone 14, per infracció de patents essencials d’estàndard de 5G. Recentment en un tribunal d’apel·lació s’ha aixecat la prohibició a l’espera del judici.
  • La xinesa Huawei ha presentat demanda en un tribunal de Munic per infracció de patents sobre tecnologia amb l'estàndard Wi-Fi 6 contra l’alemanya AVM, fabricant del conegut router FRITZ!Box. Essent una de les patents implicades la EP3337077 (Wireless Local Area Network Information Transmission Method and Apparatus).
  • Huawei també ha presentat demanda en un tribunal de Düsseldorf contra l’americana Netgear, fabricant de maquinari de xarxes. En aquest cas una de les patents implicades és la EP3143741 (Method and Transmitter for Orthogonal Frequency Division Multiple Access (Ofdma) Resource Allocation).

Una patent essencial d’estàndard és una patent que reivindica una invenció que cal utilitzar perquè pugui funcionar una tecnologia, és a dir, una tecnologia no pot funcionar sense utilitzar el coneixement que s'explica en la patent.

També és rellevant destacar que arran de l’èxit obtingut en el sector automoció per part del patent pool de 4G gestionat per Avanci s’està produint una efecte crida en els gestors de patent pools per diferents estàndards tecnològics. Un patent pool és un consorci d'almenys dues organitzacions que acorden atorgar llicències creuades de les seves patents patents relacionades amb una tecnologia en particular.

Un dels gestors més actius de consorcis és l’empresa d’origen italià Sisvel que, a mitjans d’aquest any, comunicava la posada en marxa d’un patent pool sobre tecnologia Wi-Fi 6. Al que ja s’hi han afegit, per la banda dels propietaris de patents, les empreses: Huawei, Mediatek, Philips, Panasonic, SK Telecom i Wilus. A més a més, per aquesta patent pool s’ha desenvolupat un nou sistema de pagament de llicències anomenat “Licensing Incentive Framework for Technologies (LIFT)”.

I, per donar més vida al negoci, aquest novembre Sisvel ha comunicat el llançament del Cellular IoT Patent Pool, al que ja s’hi han afegit vint propietaris de patents entre els que podem trobar les empreses: Ericsson, Mitsubishi, NTT, Sony o Telefonica. Aquest patent pool està focalitzat en les tecnologies LTE-M i NB-IoT. Que són dues de les tecnologies utilitzades per connectar productes i serveis en àmbits com: la Indústria 4.0, les Smart Cities, la Domòtica, la Enginyeria de la Salut, la Il·luminació Intel·ligent, etc.

Però també podem trobar patent pools en tecnologies relacionades amb la càrrega d’energia elèctrica. Aquí trobem l’actuació del consorci MPEG LA que ha constituït un patent pool en la tecnologia de càrrega sense fil QI Wireless; i també un altra patent pool en la tecnologia per a les estacions de càrrega EV Charging. En aquest darrer cas ja s'hi han incorporat com a propietaris: General Electric Hybrid Technologies, Mitsubishi, Robert Bosch, Siemens i Sun.

Per concloure es pot dir que la contínua evolució dels productes i la incorporació de més tecnologies per donar-los més funcionalitats necessita que, dins de l’àrea de Compliance Tècnic, es realitzi una investigació adreçada a obtenir un informe Freedom to Operate que determini per cada producte quines tecnologies caldrà tenir una llicencia de patents essencials d’estàndard.

I en el cas que tinguem productes afectats algú de la cadena de valor haurà de passar per caixa.

Enric Batalla, dj., 24/11/2022 - 11:20
Un article “essencial”. No solament hi han demandes contra empreses gegants com Apple i Samsung. També hi han empreses petites, com l’alemanya AVM i la americana Netgear, que encara és una s’arrup..
I és que les grans estan interessades a excloure els nous entrants en els seus mercats.i s’atrinxeren en les SEP. Estàndards en els que, per cert, cap empresa amb patents n’és exclosa. I és que és MOLT mes car fer front a una demanda judicial que pagar un royalty just, i així retribuir l’esforç innovador de les empreses que protegeixen la seva IP. Incloses les pimes.
Potser convindria unes sessions sobre el tema als EIC.
Gràcies Gian-Lluis
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.