Pimec veu 320.000 llocs de treball “en risc” pel preu de l’energia
Segons una enquesta que ha dut a terme Pimec durant el mes de febrer, és a dir, abans de l’impacte de la guerra d’Ucraïna, el 62% de les empreses es poden veure afectades per la situació i un 16% pot tenir dificultats per seguir la seva activitat si l’augment de preus no s’atura. Calculen que fins a 320.000 llocs de treball poden estar “en risc”. El responsable d’estudis de l'entitat, Moisès Bonal, ha alertat que més de la meitat de les empreses han vist augmentat el preu en més d’un 50% i algunes fins i tot del 200%. “La situació és greu i insuportable per les pimes”, ha dit Bonal.
Amb aquestes dades sobre la taula, Pimec s’ha sumat aquest dimecres a les peticions per canviar el sistema de fixació de preus de l’energia. La patronal de la petita i mitjana empresa ha calculat que la configuració actual suposa un cost de 1.700 euros per càpita a l’any i un ingrés “excessiu” pel sistema elèctric de 7.970 milions d’euros. Per aquest motiu, tal com ha indicat el president Antoni Cañete, demanen prendre mesures immediates per frenar una escalada de preus que consideren “insostenible”.
Cañete ha insistit que cal treure el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat perquè el considera culpable de més del 50% de l’augment dels preus de l’electricitat. Per la seva banda, el president de la Comissió d’Energia de Pimec, Joan Vila, ha alertat que la situació és “greu i excepcional” i ha afegit que els preus es generen “de forma especulativa”. Vila ha afegit que l’enquesta constata que el sector industrial és un dels més afectats per aquesta pujada de preus.