Primera edició de la Barcelona Smartmoto Challenge

Del passat 11 al 14 de juliol del 2013 es va celebrar entre el campus del motor (Castellolí) i Barcelona ciutat la primera edició de la Barcelona Smartmoto Challenge, única competició en el món que, seguint el concepte de la Fórmula Student, pretén que els estudiants dels últims cursos de les universitats competeixin en el disseny i la construcció d’una moto elèctrica que en aquesta edició ha estat orientada a les necessitats dels estudiants per anar a classe. Tenint en compte l’enfocament de futur, les motos en qüestió havien d’estar connectades a Internet i cada universitat havia de definir el seu concepte smart.

Aquesta competició ha estat possible gràcies a la important contribució del fabricant alemany de motos elèctriques Elmoto, que ha donat a les universitats participants els motors, les bateries i les ECU (centrals úniques de control, de l’anglès Engine Control Unit) necessàries per a la construcció de les motos. L’èxit assolit ha estat suficient com perquè el fabricant es proposi realitzar la segona edició el curs vinent.

La Barcelona Smartmoto Challenge té un format equivalent al concepte de la Fórmula Student, amb unes proves teòriques, una verificació tècnica dels projectes i unes proves dinàmiques. El guanyador surt de la suma de tots els apartats. La diferència més gran amb la Fórmula Student és que el reglament de la Barcelona Smartmoto Challenge segueix el mateix que es fa servir per a les homologacions de vehicles reals; per tant, una moto elèctrica participant en aquesta competició seria una moto que es podria matricular si passa les verificacions tècniques.

Això fa que els fabricants de motos puguin estar més interessats en el projecte, ja que per a ells pot ser un laboratori d’idees.

Una altra diferència important és que en aquesta competició poden participar equips mixtos entre universitats o entre universitats i escoles de formació professional, la qual cosa li dóna un ventall més ampli de participants i alhora reflecteix millor la realitat industrial amb què es trobaran els participants.

En aquesta primera edició de la Barcelona Smartmoto Challenge s’hi van inscriure set universitats i van acabar el projecte només quatre. La guanyadora absoluta va ser la MAMI (Universitat d’Enginyeria de l’Automoció de Moscou), mentre que a l’apartat de disseny va guanyar el projecte conjunt entre l’ETSEIB i l’escola de disseny ELISAVA, que segons l’opinió més estesa era el projecte que el públic compraria.

L’acte d’entrega de premis es va fer, gràcies a l’associació UNIBAT, en el marc incomparable del Restaurant de les Set Portes.

Per a més informació: www.smartmotochallenge.org.


Emilio Hernández Chiva

Enginyer col·legiat 14899 i president de l’Associació Smartmoto Challenge
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.