Progrés i desafiaments de la innovació en la persistent bretxa de productivitat

El nou any ha començat a caminar amb la bona notícia que Catalunya rep 30 M€ dels fons de recuperació europeus, cosa que permetrà reforçar les iniciatives i projectes d'IA, robòtica assistencial i de l'emprenedoria digital impulsades per dones, quelcom estrictament necessari per reduir l'escletxa de gènere i, a la vegada, la constatació d'un augment significatiu de la inversió en innovació. De fet, amb les últimes dades disponibles del 2022, Catalunya ha assolit l'1,89% respecte al PIB en R+D+I (1,67% l'any anterior) i a Espanya l'1,44% (el 2021 fou de l'1,41%).

Dues bones notícies atès que la inversió en R+D+I és clau per la competitivitat empresarial en potenciar la productivitat, el valor dels seus productes i serveis tot millorant els seus llocs de treball i guanyant posicionament en el mercat. Un mercat que és global i que ens obliga a competir tot considerant les fortaleses i polítiques dels països amb els qui es competeix. En aquest aspecte, les bones notícies queden un xic aigualides atès que respecte als països capdavanters les dades són preocupants, ja que Suècia dedica un 3,42%, Països Baixos un 2,31%, França un 2,22%, i la mitjana els països de l'OCDE arriba al 3,01% i la UE al 2,28%.

Certament, una bona evolució dels percentatges d'inversió en R+D+I, en part ajudada pels recursos procedents dels fons Next Generation i, també, en digitalització de les empreses, però que no s'assoleix l'objectiu del requerit augment de la productivitat.
 

subscriu-te

 

La realitat és que la productivitat continua sense recuperar-se. Eurostat explica que la productivitat ha caigut a Espanya 9,1 punts en els últims deu anys. En la mateixa línia, s'ha de considerar que en el període 2018-2023 els països amb els quals competim de l'OCDE han augmentat la competitivitat en un 4,6%, mentre que a l'Estat s'ha reduït un 3,8%.

La productivitat hauria de ser objecte d'atenció especial, perquè la seva reducció redueix la competitivitat de l'economia i lastra els salaris. En aquest context, s'ha de tenir en compte que Espanya (i també Catalunya) té una economia amb una presència molt important de les PIMES en el PIB. De fet, gairebé el 99% de les empreses són petites i mitjanes, i aquestes no reben atenció especial per poder rebre fons Next Generation (el Banc d'Espanya ho va constatar l'any passat), ni tenen ajudes per avançar de manera real en la digitalització ni per incorporar el talent requerit per afrontar els desafiaments i oportunitats associades a la innovació de base tecnològica en producte, organització o producció.

La innovació és clau per a les PIMES. És una necessitat per millorar la competitivitat i ajustar els processos a la requerida sostenibilitat. Per això cal assumir que les petites i mitjanes empreses, a més dels desafiaments generals com ara els terminis de pagament o els problemes potencials en les cadenes de subministrament per les tensions globals, tenen dificultats en l'accés al finançament i el seu cost. A més, els seus recursos són limitats i tenen dificultats per assignar recursos a la innovació. Les seves plantilles són limitades i la falta personal especialitzada per afrontar la recerca i desenvolupament i, fins i tot, dificultats per retenir el que tenen. També les plantilles són curtes obliguen a centrar-se en el dia a dia i a no abordar projectes a llarg termini.

Aconseguir millores substancials en els percentatges d'R+D+I a l'Estat, i augmentar la productivitat, requereix projectes i polítiques específiques dirigides a les PIMES i microempreses, que ajudin a la cooperació entre empreses i institucions, a establir programes de finançament a la digitalització, a la incorporació de noves tecnologies i enfocaments de negoci, simultàniament a ajudar a augmentar la dotació de talent, facilitant i subvencionant, si és necessari, la incorporació de talent i nous perfils per possibilitar l'adopció de tecnologies, optimitzar processos i innovar. Unes tasques complexes que afecten especialment la indústria i de les quals els gestors i enginyers no podem obviar i, per això, és necessari comprometre's i pressionar per disposar d'autèntiques polítiques Industrials 4.0.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.