Què fa diferent l’Engihack?
Reunir en una mateixa sala un dissabte al matí prop de cent estudiants d'enginyeria de l'àmbit industrial no és una tasca fàcil. Fer-ho perquè treballin, posin idees sobre paper i exercitin la seva creativitat com si estiguessin en un equip d'R+D d'una empresa d'enginyeria, tampoc. Amb l'Engihack, s'ha aconseguit dos anys consecutius i s'ha donat forma, d'aquesta manera, a una hackató peculiar per dos aspectes. El primer, que és només per a estudiants i acabats de titular. El segon, que tots són estudiants d'enginyeria. Així ho veu Irene Lapuente, de La Mandarina de Newton, una entitat especialitzada a organitzar aquest tipus d'esdeveniments on, sovint, coincideixen perfils de diferents disciplines, edats i etapes professionals. És a dir, és peculiar que els equips estiguin formats només per nois joves al voltant dels vint anys i tots estudiants d'una enginyera d'àmbit industrial.

"Hi ha una curiositat molt tendra en aquests perfils", reconeix Lapuente en declaracions a Fulls d'Enginyeria, "per aplicar allò que han vist en un terreny teòric en un marc real". Lapuente, acostumada a organitzar les dinàmiques que fan possible les hackatons també ho veu "màgic" i ho situa com un "moment d'inflexió" per aquests nois "entre el que s'estudia i el que es farà a la vida professional".

Per Lapuente, que tots siguin enginyers o futurs enginyers tampoc és un problema. Reconeix que la formació està basada a resoldre problemàtiques. "Els presenten coses que no funcionen i les han de millorar o arreglar", diu Lapuente. Exercicis com l'Engihack els dona l'opció de plantejar-se ells "què necessita ser canviat". "Aquestes dinàmiques a vegades resulten difícils perquè van en una direcció diferent del que estan acostumats", diu Lapuente, "però els és útil i gratificant perquè els permet no només resoldre un problema sinó descobrir què cal resoldre i com".
Talent en estat pur
Un dels objectius de l'Engihack és acostar els estudiants d'enginyeria al món de l'empresa i, sobretot d'empreses on podran exercir en un futur i posar en pràctic no només el que s'ha après sinó també les seves idees més innovadores. La presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, destaca que és "molt il·lusionant veure aquest talent jove i motivat". Recalca que el projecte guanyador de l'any passat ha continuat evolucionant i podria tenir un prototip abans d'acabar l'any i per això, creu que és molt positiu pels joves que participen enguany. "Al final desenvolupen una solució que pot ser utilitzada el dia de demà en una empresa o com a projecte propi", afegeix Salamero.

Per això, l'Engihack es fa possible gràcies a la col·laboració d'empreses del sector de l'enginyeria que aposten per reunir tot aquest talent. María Pia Vallés, Talent Acquisition de Technip Energies, destaca que les empreses busquen en aquests joves "sobretot les ganes d'aprendre". "Com a empresa ens interessa formar-los", diu Vallés, "cal que tinguin iniciativa i pro activitat". Vallés, que ha passejat per les taules i ha conversat amb els equips, creu que realment és el perfil que els encaixa. Sergio Lara, director d'operacions de la companyia, coincideix perquè és una manera fàcil "de veure el talent en acció".

Àlex Fernández, cap d'Àmbit Tècnic i Operacions d'Aigües de Terrassa, recorda que al món de l'aigua es necessiten molts enginyers i calen nous mecanismes i millores per tenir capacitat per produir d'aigua. "L'enginyeria i el que puguin aportar en noves idees ens pot ajudar a aconseguir els reptes de futur", diu Fernández, "necessitem saber com millorar i ser més eficients". Al sector de la mobilitat i l'explotació d'estacions de muntanya passa el mateix. Per això, FGC també dona suport a l'Engihack que els suposen "una bufada d'aire fresc", tal com diu Carles Casas, director de Planificació Estratègica i ASG a FGC.
A més de conèixer "idees trencadores", algunes empreses també veuen l'Engihack com una manera de donar-se a conèixer entre els joves. És el cas de Celsa, que com a recicladora d'acer "és poc coneguda i no saben què els pot aportar". Així ho veu Anna Domènech, responsable d'innovació corporativa de Celsa Group, que creu que l'Engihack els permet entrar en contacte amb aquest talent. "L'any passat vam conèixer idees interessants i la innovació va triomfar", afegeix Domènech. Des d'ABB ho veuen igual. Héctor Méndez, project manager d'ABB veu en l'Engihack una oportunitat per conèixer talent jove que són "perfils molt buscats" amb interessos en les línies de negoci de la companyia.
L'Engihack 2024 ha comptat amb la participació de prop d'un centenar d'estudiants d'enginyeria i amb el suport d'ABB, Celsa Group, Agbar, Technip Energies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Naturgy, el Consorci de la Zona Franca, La Mútua dels Enginyers i Caixa Enginyers.