Reptes de present i futur al sector de les piscines

Més de 10.000 visitants han passat aquest any per l’edició 2021 del saló Piscina & Wellness Barcelona que agrupa el sector de piscines públiques i privades, centres d’SPA i benestar, parcs aquàtics i moltes altres branques relatives als equipaments de tractament d’aigües i instal·lacions derivades. En total hi han participat 208 expositors de 23 països amb més de 350 marques representades. Barcelona ha confirmat, una vegada més, el seu lideratge com a referent firal a Espanya i revalidat el títol de ser la cita europea amb major internacionalitat del sector.

wellness

Manca de normativa estatal

L’organitzador de la fira és la patronal del sector ASOFAP (Asociación Española de Profesionales del Sector Piscina). L’entitat té com a objectiu representar enginyeries, constructors, fabricants, distribuïdors, instal·ladors-mantenidors i gestors d'instal·lacions davant l'administració pública i altres agents socials de cara a l’elaboració del marc legal i tècnic al sector. Incidint en aquest tema, ha quedat palès que hi ha una manca de normativa legal a l’Estat Espanyol que suposa un greuge comparatiu relació a la resta d’Europa.

En el cas concret de piscines d'us públic i parcs aquàtics, actualment a Espanya només existeixen tres lleis generalistes que pràcticament no toquen aquest tema, i que a més a més entren en conflicte amb normatives tècniques específiques. Aquestes són el Código Técnico de la Edificación (CTE), el Reglamento instalaciones térmicas en los edificios (RITE) i el Reglamento Electrotécnico para Baja Tensión (REBT). Existeix, addicionalment, una legislació com el RD 742/2013 pels criteris tècnic-sanitaris de les piscines i algunes altres normatives de caràcter autonòmic.

Davant d'aquest situació, tal i com especifica el RD 1801/2003 sobre seguretat general dels productes, es poden utilitzar com a referències normatives europees actualitzades específiques que tracten els temes que no estan ben resolts al CTE. Les últimes normatives europees al respecte són:

  • UNE-EN 13451 (2021): Equipamiento para piscinas. 
  • UNE-EN 15288 (2019): Piscinas de uso público.
  • UNE-EN 17232 (2021): Equipos y elementos de juegos acuáticos. 
  • UNE-EN 1069 (2020): Tobogans aquàtics

Aquestes normatives són encara molt desconegudes a casa nostra però cada cop són més les enginyeries i entitats de control que les estan adoptant de cara a aportar els millors estendards de qualitat als seus dissenys.

En aquesta línia i davant de les mancances legislatives actuals, ASOFAP ha creat diverses guies de bones pràctiques on s’explica el marc tècnic que tot professional que desitgi construir, instal·lar o mantenir una piscina d'ús públic a Espanya ha de conèixer, amb la fi que el seu treball sigui professional, d'acord amb la legislació i els estàndards tècnics aplicables.

 

Conferències sobre el present i futur

Una de les conferències que es va realitzar durant el cicle d’actes va ser “Reptes de futur a les piscines publiques de Catalunya”, a la qual hi van assistir responsables del servei d'equipaments esportius del Consell Català de l'Esport, de l'Oficina d'Equipaments Esportius de la Diputació de Barcelona i responsables de l’Ajuntament de Barcelona entre d’altres, i on es van debatre aspectes de les normatives legals actuals i els futurs requeriments per a piscines d’ús públic a Catalunya.

fluidra

El president de Piscina & Wellness Barcelona i president executiu de Fluidra, Eloi Planes, s'ha mostrat satisfet del desenvolupament de la fira, adaptada a l'actual conjuntura i ha destacat l'encert de l'aposta de la fira de reunir i destacar l'última innovació i les tendències del mercat "ha estat clau en el poder de convocatòria d'aquesta edició i ho serà encara més en futures ocasions ja que els visitants volen veure, tocar i entendre les solucions aquàtiques més capdavanteres del mercat". Durant l’esdeveniment també es va retre homenatge a la trajectòria de Joan Planes, president de la Fundació Fluidra

Esdeveniment sostenible

Un any més, el saló s'ha sumat a la iniciativa "Towards zero impact" amb l'objectiu de disminuir la generació de residus a la fira, amb l'ús de menys materials, reutilitzant i reciclant productes i materials, i evitant el desaprofitament alimentari. Cal destacar que en aquesta edició els flotadors tubulars de foam utilitzats en l'ambientació es donaran a 35 clubs de natació de Catalunya i l'aigua que ha omplert les piscines exposades en la fira es lliurarà a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat perquè sigui reutilitzada en la neteja d'alguns carrers del municipi.

Piscina & Wellness Barcelona celebrarà la seva pròxima edició del 28 de novembre a l'1 de desembre de 2023 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.