RoboCup 2016: la competició de robòtica més prestigiosa
Un total de 3.500 participants provinents de 45 països i regions han participat a la RoboCup 2016, que ha tingut lloc a Leipzig (Alemanya). Amb ells, van arribar més de 1.200 robots que van competir en les següents disciplines: futbol, llar, rescat i industrial. “La RoboCup és la competició de robòtica més antiga i amb més prestigi mundial”, ha afirmat Carles Soler, responsable del Grup de Treball de Robòtica dels Enginyers Industrials de Catalunya.
Futbol
La competició de futbol de robots s’anomena RoboCup Soccer i s’ha dut a terme amb dues innovacions que l’apropen al futbol real: s’ha jugat en gespa artificial i amb una pilota real. Els partits tenen lloc a l’aire lliure i amb llum natural. L’evolució d’aquesta secció té la seva culminació l’any 2050, quan s’espera que un equip de robots autònoms guanyi al Campió Mundial de la FIFA d’aquell moment.
Llar
Centenars de visitants professionals han seguit les presentacions de la companyia de la RoboCup Home, on sis empreses de tecnologia conegudes han presentat els seus robots enfocats a fer més fàcil la vida a la llar. "Totes les presentacions de les companyies han estat impressionants, deixant la Federació RoboCup amb una decisió difícil", ha manifestat el professor Oskar von Stryk, President Associat de RoboCup 2016.
Rescat
La Robot Rescue League també s’ha produit a l’aire lliure. Els robots han localitzat a les víctimes en zones de perill, les han salvat i han hagut de tractar la logística del transport de material a aquestes zones. També ha estat la primera vegada que els robots voladors han participat en una altra avaluació tècnica com a part d'aquesta lliga. A més, els robots humanoides han demostrat evolució mitjançant el domini de noves tècniques, com obrir les portes, tancar les vàlvules i l'ús d'eines.
Industrial
L’altra innovació interessant d’aquesta competició ha estat la combinació, per primera vegada, de la RoboCup Work i la RoboCup Logística sota el paraigües de la RoboCup Industrial, una competició conjunta amb robots mòbils que ha destacat les principals novetats de la indústria 4.0.
Soler ha definit la RoboCup com “un aparador per demostrar els desenvolupaments en psicomotricitat i comunicació entre robots”. Pel que fa a Catalunya, Soler creu que “s’ha constituït un pol significatiu, haurem de veure quin paper pot jugar en l’actual situació de globalització i clusterització dels sectors empresarials”.
La propera edició de la RoboCup es durà a terme a Nagoya (Japó) del 25 al 31 de juliol de 2017.