Sant Jordi: 10 llibres per a enginyers

Les roses i els llibres són sens dubte els protagonistes d'aquest cap de setmana. La Diada de Sant Jordi omplirà carrers, places i fins als racons més remots de moltes poblacions de tota la geografia catalana.

La capital catalana tindrà 3.921 parades de roses i 923 de llibres. Mercabarna Flor preveu vendre un terç del total de les roses que es comercialitzin a Catalunya, que es traduiran en uns dos milions d'exemplars.

En paral·lel, com cada any, els llibreters es preparen per batre rècords de vendes en una jornada també assenyalada al calendari com “el Dia del Llibre”, i les editorials ja s'han llançat a la cursa per ocupar els llocs de les obres més venudes.

Després de consultar a diverses fonts del sector, Fulls dels Enginyers ha confeccionat una llista de 10 llibres relacionats amb l'enginyeria i la tecnologia que són una aposta segura, tant per regalar com per llegir. 

 
La teoria quàntica explica moltes de les meravelles de les noves tecnologies. Temes tan interessants -i desconeguts- com la teletransportació o els nous xips de supercomputadores són analitzats en detall. A més, el llibre explica la mecànica quàntica de forma fàcil i serveix per entendre els avanços tecnològics dels propers anys.
 
 
"Temps bèl·lics i neurociencia" és el subtítol d'aquest llibre de José Ramón Alonso, catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat de Salamanca. Repassa com la guerra ha suposat també un motor per a l'avanç de la ciència i explica històries com l'origen de la primera mà biònica, que va pertànyer a Marus Regius, un general romà que va lluitar a la segona guerra púnica contra els cartaginesos.
 
 
El llibre defensa que vivim un moment apassionant on, gràcies a la tecnologia, podem gaudir de tot tipus de millores a les nostres ciutats que fa anys semblaven impossibles. Apunta que ens movem en un món hiperconnectat i això comporta una sèrie de canvis socials, tecnològics, educacionals i de comportament que se succeeixen a una velocitat de vertigen. 
 
 
Un clàssic, però no per això cal deixar de recomanar-lo. La història d'un dels personatges més grans del món tecnològic, tant de les seves majors virtuts (el seu carisma, visió i habilitat empresarial) com els seus costats més controvertits (relació amb empleats, família i amics). 
 
 
Seguint amb Apple, aquest és un dels llibres més entretinguts per conèixer la seva història, i més en concret la història del primer Mac. El seu autor, Andy Hertzfeld, va treballar directament amb Jobs, i explica la història de forma molt suportable, convertint aquest llibre en un èxit de vendes. 
 
 
Una altra biografia. Elon Musk és una de les figures més importants del món tecnològic. Cofundador de Tesla (cotxes tecnològics) i SpaceX (coets espacials), és un visionari que intenta canviar el món. En aquesta biografia es comenta com va arribar a ser qui és, la seva visió i detalls sucosos d'Space X, Tesla i Paypal.
 
 
Una mirada global dels orígens d'internet i de com va arribar a Espanya. L'autor va realitzar més de 300 entrevistes amb algunes de les figures més importants dels orígens de la xarxa de xarxes, fet que li permet explicar la història amb multitud de detalls sucosos que normalment no es troben quan s'investiguen els orígens d'internet.
 
 
Després de la història d'internet, aquest llibre narra la història i el naixement de les computadores. La Catedral de Turing recull des de com es van iniciar els primers ordinadors, passant per la seva expansió i reflexiona fins al que pot venir en el futur.
 
 
Conforme la innovació tecnològica s'ha anat accelerant, la gent, les comunitats i les organitzacions estan més connectades que mai. Aquest llibre explica a través del design thinking camins per trobar solucions creatives a problemes complexos, amb exemples de la vida real aplicat en diferents indústries. 
 
 
L'autor assegura que la innovació és l'ànima de tota empresa, però que resulta molt difícil planificar-la, quantificar-la i donar-la a conèixer a través de la formació. Al llarg dels diferents capítols dóna les claus essencials per a fer-ho. 
 

10.- L'auge dels robots, de Martin Ford

L'autor és fundador d'una empresa de desenvolupament de programari amb seu a Silicon Valley. Durant el llibre explica tot el que és a punt de canviar a causa dels robots i a la Intel·ligència Artificial: destrucció de part del teixit laboral, necessitat d'una renda universal bàsica, temps per a l'oci... Tot i que certament pessimista, permet entreveure cert horitzó favorable.

 

Tags
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.