''Si el futur és tecnològic, les dones hem de ser-hi presents''

Aquest dilluns, 15 de juny, Fibracat inicia una nova aventura amb l'arrencada de les emissions de Fibracat TV, un nou canal de televisió amb la tecnologia de protagonista però sobretot, la tecnologia en femení. Per això, ja en els primers quinze programes que es podran veure a partir d'aquesta setmana es voldrà donar veu a referents femenins per tal de trencar estereotips i la bretxa digital de gènere i treballar per a la igualtat i l'equitat. Així ho ha explicat la seva presidenta, Meritxell Bautista, en una entrevista als Fulls d'Enginyeria

Fibracat TV neix de l'empresa de telecomunicacions Fibracat un operador local de Manresa que ha pogut ''lluitar'' contra els quatre grans operadors i ha arribat a pràcticament tot Catalunya. Les dues entitats comparteixen, diu Bautista ''l'ADN d'intentar fomentar la tecnologia perquè arribi a tothom''.

En ple confinament, el 30 d'abril, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), els va donar l'autorització per començar les emissions, que es podran seguir a la freqüència que fins ara ocupava RAC105 TV a partir de dilluns, tot i que estan en proves des de l'1 de juny. Tot i que les dates els van enganxar en estat d'alarma  van decidir no posposar l'estrena. Un equip de tres persones, capitanejats per la  directora de producció Maria Darnell, i un grup de vuit dissenyadors i programadors han aconseguit tenir-ho tot en marxa. Compten amb un pressupost, per aquest primer semestre de funcionament, d'1 MEUR i no es fixen, encara, cap objectiu de 'share'. Bautista és modesta i reconeix que no en saben, de televisió, però que l'equip sap de tecnologia i ho aprofitaran. ''Sabem que és difícil, però poc a poc, anirem creixent, assegura la presidenta.

Continguts i formats innovadors

Fibracat TV comença la seva aventura amb una quinzena de programes per a tots els públics. Bautista ha explicat que Fibracat TV no té una estructura de platós perquè molts els continguts ''revolucionaris'' i  els formats ''no lineals'' pels quals volen apostar no ho requereixen. Aquests continguts, inèdits i propis, s'han encarregat a productores catalanes per donar-los opcions. ''Hi ha productores amb molt bones idees i moltes coses a dir'', conclou Bautista, satisfeta de poder ser un ''nexe d'unió'' amb aquest teixit audiovisual

Fibracat TV emetrà, per exemple, un informatiu tecnològic 'Infotec', sense presentador, per explicar què passa a la xarxa. Serà en un format que ''fuig'' del telenotícies convencional. ''Intentarem explicar que`passa amb imatges i amb text'', diu Bautista .

'Connectades' serà un programa elaborat amb assistència de la intel·ligència artificial on es donarà veu a dones ''molt potents i conegudes al sector però gens mediàtiques'' que aportaran la seva visió del món de la tecnologia. Els nens podran seguir 'Lluna verda', un serial de contes de tota la vida (començaran amb 'La rateta que escombrava l'escaleta'' que s'intentaran adaptar per ''treure qualsevol masclisme'' i adaptar-lo a la igualtat de gènere. Amb una programació íntegrament en català, Fibracat TV també donarà veu a youtubers que parlaran de tecnologia, gaming, música o cinema com ara Elena Anton. ''Paraula d'autora'', amb càpsules d'un minut per mostrar referents femenins del món del pensament a partir de frases cedides de Gemma Cernuda del seu llibre que porta el mateix nom, ''Tot deixa marca'', on Guillem Recolons donarà espai als emprenedors, o ''Emergents'', una finestra als cantants i grups que comencen, són altres programes que ompliran la primera graella de Fibracat TV.

De cara al setembre, assegura Bautista, els continguts encara seran més potents i es podran començar a veure algunes cares més conegudes, després d'arrencar amb ''figures emergents''

Per Bautista, a vegades la tecnologia és ''un nínxol'' i en canvi la vida ''ens està ensenyant que la digitalització fa molt temps que la tenim a les nostres vides''. Amb la COVID-19, posa d'exemple Bautista, ''què haguéssim fet sense la tecnologia, els apps o internet?''

''Si el futur és tecnològic, les dones hem de ser-hi present''

Bautista creu que actualment hi ha certs perfils professionals com els d'enginyers i enginyera que costen de trobar. Per això creu que cal despertar vocacions STEAM que permetin nodrir a les empreses que les necessiten. Per la presidenta de Fibracat TV cal que hi hagi ''més dones'' i per això calen ''referents''. 'Hi ha dones molt potents dins el món de la tecnologia, dones normals i corrent que hem d'ensenyar'', conclou Bautista, que  cal trencar estereotips per demostrar que no són ''bitxos rars''.

''Si el futur és tecnològic, les dones hem de ser-hi present'', afirma Bautista. Per això, ho treballen des de Fibracat des de fa uns anys i amb el naixement d'aquesta nova televisió es vol aprofitar un canal de TDT que arribarà a 8 milions de persones per ajudar-hi.

Perquè la igualtat i la diversitat siguin plenament presents a tota la programació, Fibracat TV compta amb la col·laboració de l'assessora i editoria de gènere Mireia del Pozo. L'objectiu és vetllar pel manifest en defensa la igualtat i la diversitat com a font de progrés social i competitivitat organitzacional.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.