Synlight, el sol artificial més potent de la terra

Es tracta d'una instal·lació de 149 llums Xenon d'arc curt muntades sobre una estructura de 14m d'altura per 16m d'ample. Aquests llums són els que s'utilitzen en els grans projectors cinematogràfics, que només n'utilitzen un.

Aquest muntatge, denominat Synlight, és capaç de produir l'energia equivalent a la que rebria la terra de 10.000 sols com l'actual. Es va inaugurar el 23 de març de 2017 a Jülich, a uns 15Km a l'oest de Colònia al Lander de Renania-Westafalia del Nord, amb la presència dels ministres d'energia del govern federal i del Lander, i el director d'energia i transport del DLR. Renania-Westafalia ha cobert el 70% dels costos i el govern federal la resta fins a un total de 3,5 M€.

Synlight amb 350 kw pot arribar a concentrar una temperatura de 3.000 ºC en un punt concret. Entre altres coses, els investigadors pretenen utilitzar aquesta concentració de calor per desenvolupar processos de producció de combustibles solars, fonamentalment hidrogen.

L'hidrogen està considerat com el combustible del futur perquè es crema sense generar diòxid de carboni, però per aconseguir hidrogen descomponent l'aigua en els seus dos components (oxigen i hidrogen) es necessiten grans quantitats d'energia que en el futur s'espera obtenir del sol.

L'energia solar, no només a centroeuropa sinó fins i tot en àrees amb més radiació solar, és poc fiable i inestable, per això per aconseguir unes condicions de laboratori que permetin obtenir resultats fiables i repetibles, s'ha optat pel "sol artificial". De fet, fa ja uns anys, científics del departament d'Energia Solar de DLR van aconseguir produir hidrogen usant radiació solar en condicions de laboratori. Perquè aquests experiments puguin ser interessants i reproduïbles a nivell industrial, es necessiten grans instal·lacions com Synlight.

Concentrant el grup de llums sobre un metall, arriben a escalfar-lo a 800ºC. Se li tira vapor d'aigua i el metall reacciona amb l'oxigen de l'aigua mentre l'hidrogen es manté. El procés es repeteix diverses vegades produint hidrogen. En teoria es pot aconseguir una font raonable i constant d'hidrogen líquid per a combustible. No obstant això, l'hidrogen és molt volàtil i pot arribar a la combustió amb la desena part de la calor que es necessita per a la gasolina. Per tant, requereix unes condicions de maneig molt delicades incloent tancs de magatzematge a pressió que fins i tot si resulten perforats, permetin que l'hidrogen es dissipi ràpidament en l'atmosfera. S'espera que al seu moment arribi a ser el combustible del futur alimentant cotxes, avions, coets, etc.

Per descomptat, una important limitació de Synlight és la gran quantitat d'energia que necessita: en quatre hores de funcionament consumeix la mateixa quantitat que una casa normal en un any complet. Per descomptat els investigadors són conscients d'aquest problema i que, per tant, un sistema d'aquestes característiques no es pot considerar "amigable" mediambientalment. No obstant això, la idea és que, en el futur, funcioni amb energia solar. Un dels objectius col·laterals de Synlight és desenvolupar panells solars més eficients que permetin fer-lo funcionar.

La instal·lació està en fase d'assaig i proves; els investigadors parlen de "diversos anys" de desenvolupament, però s'espera que una vegada que es completi la prova de concepte, l'escalat a nivells industrials es pugui aconseguir amb relativa facilitat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.