Tarragona vol saber la qualitat de l’aire que respira

L’Ajuntament de Tarragona vol conèixer la qualitat de l’aire que es respira a la ciutat i per fer-ho, contractarà un ‘Estudi de la Qualitat de l’Aire’. Segons el conseller de Medi Ambient, Xavier Puig, és una procés de contractació “complexa i de coneixements tècnics molt específics” i per elaborar-ho ha adjudicat aquest procés a l’empresa MS Consultors. L’import del concurs és d’11.650 euros i es realitzarà en dues fases. La primera consisteix en la redacció dels plecs que han de regir la contractació de l’estudi, la normativa existent i els coneixements dels experts de la matèria. La segona fase consta de l’assessorament i assistència durant el procés d’adjudicació del contracte per valorar les ofertes presentades i resoldre els dubtes tècnics que poden sortir en el procés.

En declaracions als Fulls d’Enginyeria, el director d’MS Consultors, l’enginyer industrial Jordi Sans, ha explicat que el plec de condicions s’elaborarà en un termini de quatre mesos per poder iniciar el procés del contracte per a aquesta monitorització de la qualitat de l’aire. El primer any, el consistori tarragoní hi destinarà 200.000 euros i es preveu que el projecte s’allargui quatre anys. Sans, que també és president de la comissió de Seguretat d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha explicat que l’objectiu del concurs és que l’estudi el faci un ens independent a l’administració per complementar els anàlisis que ja fa la Generalitat i “informar” els ciutadans. Per això creu que el més probable és que l’estudi s’encarregui a una universitat o centre de recerca. Per Sans, MS Consultors té la “solvència tècnica” necessària per redactar les condicions del concurs i, un cop adjudicat, fer-ne el seguiment del compliment.

L’objectiu de l’estudi és poder analitzar i detectar les concentracions d’un ampli rang de compostos químics i contaminants atmosfèrics d’origen industrial, inclòs compostos orgànics volàtils com els hidrocarburs aromàtics i altres. Per saber-ho, s’estudiaran els valors d’emissió i d’immisió d’aquests compostos en diferents punts del municipi, tant en valors mitjans com a màxims puntuals per tenir, així, coneixement dels possibles contaminants als quals poden estar exposats els veïns del municipi, més enllà del que ja es fa a través de la Xarxa de Vigilància i Preisió de la Contaminació Atmosfèrica i de l’Observatori de Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona. La iniciativa respon també al camí que ja han començat altres ajuntaments del camp de Tarragona i a les demandes ciutadanes d’algunes entitats com la Plataforma Cel Net, preocupats per les possibles conseqüències que pot tenir la proximitat de la indústria petroquímica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.