Tot l’STEM de Pixar, al descobert al CosmoCaixa
Què hi ha darrere de l’animació? Quina tecnologia s’utilitza per fer realitat Toy Story? Amb quanta enginyeria compta Nemo? Quin és el paper de les matemàtiques a Coco?
Científics i artistes informàtics col·laboren per fer arribar les pel·lícules de la productora Píxar a la gran pantalla. Convertir una idea en pel·lícula requereix tot un procés de treball que ara es pot descobrir a La Ciència de Pixar, una exposició interactiva que permet conèixer els secrets de la creació dels referents cinematogràfics en animació. És una exhibició creada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios que des del mes de maig passat es pot visitar al Museu de la Ciència CosmoCaixa, a Barcelona, que ha acollit l’estrena del muntatge a Espanya.
L’exposició reuneix desenes d’elements concebuts perquè els visitants puguin experimentar físicament i virtualment amb les tècniques que utilitza aquest estudi cinematogràfic en el dia a dia. Es pot descobrir, doncs, en persona com pot influir en les nostres emocions la il·luminació d’una escena o el punt de vista de la càmera. L’objectiu és descobrir capa a capa, de manera atractiva per a tots els públics, els conceptes científics, informàtics i matemàtics que hi ha rere els nostres personatges de Pixar més populars.
Per això, l’exhibició està organitzada en vuit àmbits, cadascun dels quals explica en profunditat un pas concret del procés tècnic de Pixar: el modelatge, que permet crear els personatges en 3D; el rigging, amb el qual es desenvolupen els ossos, els músculs i les articulacions virtuals; el disseny de superfícies i escenaris; l’animació, que dona vida a la història; la simulació, que proporciona moviments automatitzats; la il·luminació, amb la qual s’aconsegueix un impacte emocional més gran, i la renderització, que converteix escenes en 3D en imatges de dues dimensions.
En els més de 1.000 metres quadrats que l’exposició ocupa, els visitants hi podran conèixer tots aquests passos que Pixar cuida en tot detall per donar vida als seus mons i els seus protagonistes. Desenes d’elements interactius i audiovisuals els faran descobrir què s’amaga darrere de les pel·lícules de Pixar, des del primer llargmetratge animat per ordinador, Toy Story, que es va estrenar fa més de dues dècades, fins al llançament de Coco.
L’exposició, que pot agradar tant a grans com petits, es podrà veure fins al 3 de setembre a Barcelona.