“Tothom ha de començar a prendre molta consciència que l’aigua serà un recurs escàs”

Des d’aquest dimarts, el Canal d’Urgell tancarà el reg a les 50.000 hectàrees agrícoles que abasteix. És una mesura inèdita per una sequera històrica que, segons la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, s’havia d’haver pres abans. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Guillaumes ha explicat que des de Catalunya ja s’havia demanat prendre mesures a la conca que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre però que no s’ha fet fins ara, a diferència de les conques internes de Catalunya, que depenen de l’Agència Catalana de l’Aigua. “La situació serà la mateixa independentment de qui ho gestioni”, afirma Guillaumes, “però nosaltres hem intentat anticipar-nos perquè si fas restriccions la gent comença a prendre consciència que s’ha d’estalviar aigua”. 

Guillaumes creu que a nivell “de ressò entre la ciutadania”, la sequera del 2008 va ser més important perquè aleshores es posava en dubte l’aigua de l’aixeta i que en canvi, actualment, com que s’han posat en marxa "i a tot drap", les dessalinitzadores, “falta molta consciència”. El sector agrari però, diu Guillaumes, són “sempre els més damnificats”.

De fet, a la plana de Lleida fa uns 55 dies que no plou i per tant, hi ha conreus que ja poden donar la collita per perduda. Per això, des del Departament ja fa mesos que s’ha començat un estudi amb l’IRTA amb tot l’impacte que podia suposar aquesta situació i s’ha publicat un portal específic per informar la població, però sobretot agricultors i ramaders, que han de prendre decisions sobre, per exemple, el tipus de conreu que sembrarà. “Potser hi ha algun valent però saben que és molt provable que no es puigui collir”, alerta Guillaumes.

El principal problema del tancament del Canal d’Urgell, per tant, és les conseqüències en la producció alimentària, tant per consum humà com pels animals del sector ramader. La directora general ha explicat que s’estan intentant recopilar les dades d’estocs de farratge i gra perquè malgrat que molt del que s’utilitza arriba de l’estranger, Catalunya també en produeix, en condicions normals. Guillaumes creu que l'Estat ha de posar mesures urgents per donar cobertura a agricultors i ramaders afectats per la sequera

Modernitzar el regadiu, el gran repte

Per la Conca Hidrogràfica de l’Ebre, amb un percentatge molt elevat d’aigua de reg, el Departament té ajuts pressupostats per a projectes de modernització del regadiu com és el cas del Canal d’Urgell, que ja són sobre la taula. El Govern, però, vol que l’Estat també prengui mesures en aquesta línia. De fet, Guillaumes assegura que la consellera Jordà ja ha demanat a Madrid, la consellera Jordà ja ha demanat que hi hagi ajuts per part de l’estat per dur a terme aquesta modernització “en pro de l’eficiència en l’ús de l’aigua”. Guillaumes creu que després s’hauria d’extrapolar a tots els usos perquè creu que es focalitza al sector agrari però que, en canvi, hi ha marge de millora en altres camps. “Tothom ha de començar a prendre molta consciència que l’aigua serà un recurs escàs a mig i llarg termini”, augura Guillaumes, “l’haurem d’utilitzar millor”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.