Tots els premiats a la Diada 2025

És un premi que només es dona en ocasions excepcionals i compartir aniversari ho era. El Col·legi d'Enginyers Industrials ha complert 75 anys igual que la primera indústria de l'automoció a Catalunya i per això, ha volgut retre-li un petit homenatge en forma de guardó en la Diada dels Enginyers celebrada aquest dimarts. SEAT S.A., doncs, s'ha endut el Premi Institucional pels seus 75 anys liderant el sector automobilístic com a motor industrial del país. El jurat ha subratllat que SEAT ha estat l’única empresa que ha dissenyat, fabricat i comercialitzat vehicles completament a Espanya, i ha destacat el seu paper com a principal inversor en recerca i desenvolupament i per la seva àmplia plantilla d’enginyers i enginyeres.

subscriu-te

 

Aquest guardó, que només s’atorga en ocasions excepcionals, ha volgut posar en valor la seva contribució sostinguda a la indústria i a l’economia nacional. “Aquest premi és un reconeixement a l’esforç col·lectiu de totes les persones que han format part de la família de SEAT S.A. al llarg d’aquests 75 anys”, ha assenyalat Laura Carnicero, vicepresidenta executiva de Persones i Organització de SEAT S.A., en recollir el guardó. “Hem crescut al costat del país, sent un motor d’ocupació, innovació i transformació cultural, sempre amb les persones al centre. Aquest aniversari ens inspira a continuar construint el futur amb il·lusió”, ha afegit.

Laura

 

AITASA i GasN2, premiades per bones pràctiques i innovació

El de SEAT, però, només ha estat un dels vuit reconeixements que s'han repartit al llarg de l'acte. El Premi a la Millor Pràctica Empresarial ha recaigut en Aigües Industrials de Tarragona (AITASA) per la seva gestió pionera d’aigua regenerada procedent de les EDARs de Tarragona per subministrar les indústries químiques del polígon sud. El jurat n’ha valorat l’eficiència, sostenibilitat i el caràcter exemplar a escala estatal.

aitasa

 

Per la seva banda, GasN2 ha estat guardonada amb el Premi Innovació pel desenvolupament de la bomba de calor HTHP-200, una solució energèticament eficient per a processos industrials amb alta demanda tèrmica. Aquesta tecnologia ha assolit temperatures de fins a 200ºC amb potències d’1 MW, i s’ha destacat com una alternativa real als sistemes convencionals de vapor i gas.

gasn2 premi innovacio

 

Reconeixements a trajectòries professionals i acadèmiques

El Premi a la Trajectòria Professional s’ha concedit a Francesc Arbós Bellapart, president del Grup Bellapart, empresa internacional capdavantera en estructures de vidre i solucions arquitectòniques complexes. Arbós ha liderat el grup des del 1982 i ha posicionat la companyia com a referència global, amb projectes com la renovació de la Torre Eiffel, el  de l’Hotel Hesperia Tower de Barcelona i diverses Apple Stores arreu del món.

farbós

 

El Premi a la Carrera Acadèmica ha estat per a la doctora Dani Tost Pardell, professora del Departament de Ciències de la Computació de la UPC i investigadora al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica. Tost ha destacat per la seva tasca docent i per liderar l’spin-off Virmedex, especialitzada en la formació mèdica mitjançant simulació virtual, videojocs i intel·ligència artificial.

dani tost

 

Periodisme i recerca amb impacte social

El Premi Serrat i Bonastre a la divulgació de l’enginyeria s’ha atorgat al periodista Jordi Garriga, redactor de L’Econòmic – El Punt Avui, per haver donat visibilitat a l’enginyeria com a motor de progrés mitjançant reportatges rigorosos, accessibles i profunds.

jordi garriga

 

També s’ha fet entrega de la Beca de Tesi Doctoral de la Fundació Caixa Enginyers, dotada amb 10.000 euros, a Marc Iglesias Fernández, de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE-UPC). El seu projecte d’investigació sobre superfícies antibacterianes inspirades en ales d’insectes ha estat valorat pel seu potencial en el desenvolupament de pròtesis i empelts ossis amb capacitats regeneratives.

marc iglesias

 

A més, s’han premiat els millors Treballs de Final de Màster de les escoles d’enginyeria de Catalunya amb el Premi Innovació Joves, reconeixent el talent emergent i la preparació tècnica de les noves generacions d’enginyers. 

 

La fi “a anys de desinversió”

“Som plenament conscients des del Govern i des de la Conselleria que l’enginyeria aporta nous camins al desenvolupament i progrés del país”, ha manifestat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en la seva intervenció a la Diada 2025. Sílvia Paneque, que ha pujat a donar el Premi a la Trajectòria Professional, ha aprofitat el seu discurs per estendre la mà al col·lectiu d’enginyers i enginyeres i demanar-los col·laboració amb temes cabdals com les aigües, l’energia o la mobilitat. “Tinc la temptació de llançar-vos el repte d’ajudar-nos”, ha afegit la consellera fent referència als plans d’infraestructures ferroviàries, “les àrees properes a Barcelona han crescut fins a un 61% i això ens demana una nova política ferroviària”. En aquest sentit, Paneque ha assegurat que hi ha un impuls a aquestes noves infraestructures “per posar fi a la desinversió dels darrers anys”.

Posem enginyeria a la incertesa

En un context marcat per grans reptes tecnològics, energètics i socials, la Diada dels Enginyers 2025, que s’ha celebrat a l’Auditori de l’edifici Vèrtex de la UPC, ha volgut posar en relleu el paper estratègic dels enginyers industrials com a impulsors d’innovació, sostenibilitat i progrés al servei del país. Organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya, i amb el títol 'Posem enginyeria a la incertesa' la trobada ha tingut enguany un caràcter especialment commemoratiu coincidint amb el 75è aniversari del Col·legi. El degà, Narcís Armengol Gelonch, ha fet referència als inicis de la institució per la “necessitat de potenciar i ordenar l’enginyeria” i ha reivindicat, també la funció actual i ha defensat la capacitat de l’enginyeria com a professió “transversal” per aportar “lideratge i talent per a una Catalunya més industrial, innovadora i competitiva”.

En una línia semblant, la presidenta Maria Salamero Sansalvadó, ha afegit que “sense el talent de l’enginyeria no serà possible resoldre la incertesa”. “Vivim temps incerts i per afrontar-ho és imprescindible formar-los, planificar i ser capaços de reaccionar amb rapidesa”, ha dit Salamero, “encara que els més joves no ho sàpiguen, l’enginyeria és part de la solució”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.