Tret de sortida al curs universitari més atípic

Presencialitat, docència en línia, fletxes, gel hidroalcohòlic i mascaretes. Amb tota aquesta mescla, els diferents equips docents de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han dissenyat la tornada a les aules aquest setembre. De forma esglaonada, les diferents escoles han anat donant el tret de sortida al que, de ben segur, serà el curs més atípic, marcat per l'emergència sanitària i les mesures de seguretat que indiquen les autoritats per mantenir la pandèmia controlada al nostre territori.

L'Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), per exemple, va començar les classes en línia el 14 de setembre, però el gruix de classes presencials, reservades sobretot per als primers cursos dels estudiants que tot just comencen, s'ha iniciat aquest dilluns, igual que a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), on malgrat la situació, l'ambient als passadissos i vestíbuls era de calma. Fa setmanes que l'equip directiu treballa per una tornada que, en aquest cas particular, afecta un centre amb 3.500 estudiants, dels quals 500 són nous, que es mouen per un edifici d'onze plantes. A l'interior es veuen petits grupets d'estudiants que repeteixen a la casa, com la Carla Jiménez, que ja fa segon curs. Va triar enginyeria industrial perquè li agradaven les assignatures tecnològiques i la resolució de problemes i li va semblar que l'enginyeria industrial era ''la més general''. La Carla explica que aquesta setmana només té una hora de classe presencial, aquest dilluns mateix. Admet que ella i els seus companys estan una mica ''desconcertats'' perquè no saben ''com anirà la cosa'' però de moment, s'ho prenen amb optimisme.

D'una manera semblant s'ha pres el seu primer dia de classe l'Arnau Ruestes. Veu que el retorn està ''ben plantejat'' i es respecten les mesures. ''Hi ha gent per conèixer, és maca'', diu amb confiança, l'Arnau, que va decidir-se per l'enginyeria industrial perquè, també com la Carla, la veia més general. En Joel Rodríguez, en canvi, ha triat els estudis per tradició familiar, seguint la professió del seu pare. No ha pogut anar a la seva primera classe, àlgebra, però si que s'ha assabentat d'entrada que és ''difícil''. En canvi, s'ha estrenat a química. Confia que malgrat les dificultats el curs li anirà bé. Tot i que reconeix que voldria presencialitat, es resigna: ''millor adaptar-nos a la situació que tenim''.

En declaracions als Fulls d'Enginyeria, la directora de l'ETSEIB, Neus Cònsul, ha reconegut que ha estat molta feina preparar aquest inici de curs i està satisfeta que el primer balanç sigui bo. La premissa de les escoles de la UPC, així com de tot el sistema universitari català, ha estat treballar per oferir la màxima presencialitat i per això, s'han prioritzat els estudiants de nova incorporació a la universitat i les assignatures amb ''valor afegit'' més enllà de la presencialitat i activitats que no es poden fer d'altra manera. És el cas de les assignatures pràctiques, que es podran continuar fent a les escoles, sempre que es compleixin les mesures i la situació epidemiològica ho permeti, i dels exàmens parcials i finals, que es faran sempre a les aules de la UPC.

Per complir les normatives, l'ETSEIB no pot omplir les aules amb més d'un 50% de l'aforament, un fet complicat, diu Cònsul, en una escola on els grups són molt nombrosos. Per això, s'ha deixat que en cada assignatura i curs, s'establís el percentatge de presencialitat en funció de les necessitats. No s'han pogut fer desdoblaments de grup per manca de recursos, ja que la plantilla és molt ajustada, tot i que si que s'ha pogut sumar el suport d'algun professor associat a temps parcial.

Així, les classes se segueixen majoritàriament des de casa, a través d'streaming o classes enregistrades, un sistema que requereix de l'adaptació dels alumnes, però també dels professors. Per això, i després que al març, el confinament els agafés per sorpresa, han pogut treballar a l'estiu amb cursos de l'ICE i universitats perquè provessin i experimentessin. ''Fins i tot els puristes del guix i pissarra són capaços de fer de tot'', diu Cònsul, que afegeix que del darrer quadrimestre de l'any passat, els estudiants n'han fet un bon balanç.

Sortiran bons enginyers?

Cònsul explica que durant el confinament hi havia ''preocupació'' entre els docents i altres sectors per l'afectació de la situació als estudiants de carreres tecnològiques. La directora de l'ETSEIB està ''convençuda'' que sortiran ''igual de bons'', ja que l'aprenentatge més teòric s'està rebent igual, malgrat que sigui a distància, perquè és un professor qui ho explica, i en canvi, les pràctiques, es poden fer als laboratoris igualment. ''Sortiran bons enginyers i no tindrem una generació perduda'', afegeix Cònsul que, a més, creu que seran graduats ''resilients i supervinents'' que quan siguin professionals els resultarà ''un valor afegit''.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.