Tret de sortida al nou Pacte Nacional per a la Indústria

D’aquí a quatre mesos a tot estirar, Catalunya hauria de tenir un nou Pacte Nacional per a la Indústria amb horitzó 2022-2025. És la reedició d’un acord de país que vol rellançar el sector industrial de Catalunya i transformar el model industrial de país. Aquest pacte s’estructurarà al voltant de cinc grans àmbits: Sostenibilitat, energia i economia circular; Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització; Capital humà, ocupació industrial, condicions de treball i formació; Infraestructures; Finançament i dimensió empresarial.

La primera reunió ha tingut lloc aquest divendres al Centre de Convencions del Fòrum ha estat presidida pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, acompanyat de la resta d'alts càrrecs del Departament. Torrent ha destacat que es buscaran “accions concretes i recursos determinats”. “El nostre futur passa per la reindustrialització; volem una indústria catalana més competitiva, que inverteixi en innovació, i que incorpori els avenços tecnològics vinculats a la digitalització”, ha dit Torrent davant les 38 entitats convocades. Per Torrent, que la indústria recuperi pes en el sistema productiu és una de les prioritats del Govern i per tant, cal cercar inversions i promoure nous projectes. Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20 % del PIB i un 18 % de l’ocupació, però la voluntat del pacte és acostar-se a les dades d’altres països com Alemanya, on suposa el 23 % del PIB.

El document resultant dels grups de treball que es posen ara en marxa amb representants de les diferents entitats convocades en aquesta primera reunió definirà un nombre reduït d’actuacions que seran transformadores, tractores i que estiguin adequadament dotades pressupostàriament. Precisament aquest és un dels aspectes que ha destacat Josep Canós, degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, que ha assistit en aquest primera taula. Canós ha demanat poder tenir un “partides pressupostàries assignades” a les mesures que s’acordin, i que aquestes, tinguin també un seguiment. En declaracions als Fulls d’Enginyeria, Canós ha destacat la importància d’incorporar en aquest Pacte “la visió dels professionals” i sumar-la, així, a la d’empreses i sindicats. Per això, Canós considera que el gener “és el principi de tot” i ha defensat la inversió en aquest sector, l’industrial, perquè “Catalunya serà industrial o no serà”.

Actuacions d’urgència

Mentre es perfila el pacte, el Departament impulsarà tres mesures d’urgència. La primera és la posada en marxa de l’Oficina per al a Transformació de la Indústria de la Mobilitat i l’Automoció que actuarà com a finestreta única amb el sector. La segona és l’edició d’un codi de bones pràctiques per ordenar i millorar els processos de reindustrializació i la tercera la capitalització d’un fons per a inversions industrials estratègiques.

Calendari

Aquest mateix mes de setembre començarà la interlocució amb els representants de les unitats competents del Govern per fer una proposta inicial per al nou Pacte. La primera setmana d’octubre es farà la proposta de PNI als agents econòmics i socials i a la resta de membres de la Taula i també s’iniciaran les reunions dels grups de treball que s’allargaran fins al 30 de novembre. L’1 de desembre es farà tramesa de la proposta de PNI a la Taula del Pacte, el dia 20 de desembre es convocarà la reunió presencial de la Taula i durant el mes de gener es farà la signatura del nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025.

La Taula del Pacte Nacional

La Taula del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 està presidida pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent  i la conformen els membres del Consell del Diàleg Social de Catalunya (CCOO; UGT, Foment del Treball i PIMEC); un membre d’Eurecat, en representació dels centres tecnològics; un membre representant del Col·legi d’Economistes de Catalunya, un del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya i un del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; set representants dels grups parlamentaris; dos membres representants d’associacions municipalistes; quatre membres representants de les universitats; un membre del Consell General de Cambres de Catalunya; un membre de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i representants dels Departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d'Educació; de Recerca i Universitats; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; d’Interior i de Cultura. Per part d’Empresa i Treball hi formaran part, a més del conseller, el secretari general, el secretari d’Empresa i Competitivitat, el secretari de Treball, la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.