Un estudi avalua per primera vegada el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha elaborat un informe que per primera vegada relaciona els riscos associats (canvis en els cultius, increment de les necessitats de reg, major risc d’incendi forestal) a diversos impactes climàtics (increment de la temperatura, sequera) en 11 àmbits com ara l’agricultura, la gestió de l’aigua, el turisme o les infraestructures.

Un dels objectius d’aquest estudi és posar en funcionament una nova metodologia per avaluar la vulnerabilitat del territori davant l’augment de la temperatura en l’agricultura, la ramaderia, la biodiversitat, la gestió de l’aigua, la gestió forestal, la indústria, els serveis i comerç, la mobilitat i infraestructures, la salut, l’energia, el turisme i l’urbanisme. Les dades necessàries per al càlcul dels indicadors s’han obtingut de fonts públiques i una vegada processades, un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) les ha tractat per a representar territorialment els resultats.

Aquest estudi conclou que la Plana de Lleida (Segrià, Garrigues i Baix Urgell) i el litoral de Tarragona (al sud del Baix Ebre i al Baix Camp) són els municipis més vulnerables al risc d’increment de les necessitats de reg per l’augment de la temperatura. En canvi, al litoral i les planes de l’Empordà hi ha els municipis més vulnerables als canvis en els cultius. Pel què fa al risc d’incendi, els municipis amb més vulnerabilitat es troben a la franja de vegetació d’influència mediterrània i als eixos fluvials, on hi ha més pressió urbana.

La vulnerabilitat dels municipis de Catalunya a la disminució de la disponibilitat d’aigua a causa de l’increment de temperatura és en general baixa. Aquesta dada que es desprèn de l’informe es deu a que el risc de la disminució de la disponibilitat d’aigua està afectat en major mesura per la disminució en la precipitació i en menor mesura per l’increment de la temperatura.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.