Un estudi sobre les colònies industrials del Llobregat, Premi Bonaplata 2020

El treball 'Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d'història', d'Albert Balcells i Rosa Serra, han guanyat la 28a edició dels Premis Bonaplata, en la categoria Estudis- Fundació Caixa d'Enginyers 2020, que atorga l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC). El jurat ha valorat ''la perspectiva històrica rigorosa i excel·lent'' de la història de l'extens territori de la Conca del riu Llobregat i de les colònies industrials al llarg de 150 anys. Els membres del jurant consideren que el recull aporta un anàlisi social ben estructura i gobal i que no només es concentra al sector tèxtil sinó que també estudia tot el sector productiu que es desenvolupa així com la temàtica social d'un territori ''clau'' en la industrialització catalana. ''Estem convençuts de la necessitat d'elaborar una síntesis de les colònies industrials'', ha manifestat Balsells, al costat de Serra, en rebre el Premi. ''Ha estat un segle i mig de canvis i transformacions que havíem de plasmar sobre paper'', ha afegit. 

'Construcció i reparació naval a la Barcelona Industrial: Els Talleres Nuevo Vulcano'', de Joan Alemany Llovera, s'han endut l'accèssit d'aquests premis per recuperar el patrimoni d'una gran empresa metal·lúrgica emblemàtica de la ciutat de Barcelona amb més de 150 anys de vida. El jurat ha valorat el recull i la síntesis de la història de la construcció i reparació naval del Port de Barcelona, mitjançant el patrimoni documental i arxivístic de Talleres Nuevo Vulcano, dipositat al Museu Marítim. També ha valorat la recuperació del paper del sector metal·lúrgic i de la reparació naval, ''tan important'' en la industrialització de la citat de Barcelona. Segons el jurat, fins el moment, ha estat ''poc reconegut i estudiat''. El jurat també assenyala el paper del Museu Marítim i el seu fons documental, arxivístic i museístic i considera que cal donar ''més visibilitat'' a aquestes institucions com a ''contenidors de recerca i investigació''.

L'acte d'entrega dels Premis Bonapata, que premien l'interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya per sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància d'aquest patrimoni, s'ha fet aquest dimarts en un format híbrid a Enginyers Industrials de Catalunya, amb presència del president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, que ha destacat que el premi ha de servir per visibilitzar el patrimoni industrial del país.

El director de RSC i Comunicació de la Fundació Caixa d'Enginyers, Víctor Cardona, ha manifestat que ''les èpoques de canvi sempre son moments de por i incertesa'' però ha apuntat que també són ''moments per obrir-nos al canvi, sense oblidar qui som i d'on venim''. Per la seva banda, el president de l'AMCTAIC, Josep Alabern, ha destacat que és en l'estudi del passat ''tenim estructura però hem de trobar la funció''. Per això, ha assenyalat que l'arqueòleg ha de trobar ''la finalitat de l'objecte''. ''Per això parlem d'arqueologia industrial'', ha afegit. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.