Un milió d'euros per a la IA en català en el marc del Projecte Aina

Amb un import total d'1 milió d'euros el Govern de la Generalitat, finançarà fins a 22 projectes d'empreses del sector de la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies del llenguatge (TL) que desenvolupin i millorin aplicacions d'IA de llenguatge natural en català. L'Aina Challenge és el programa d'acceleració d'ús i desenvolupament d'eines d'IA en català impulsat per la Generalitat de Catalunya i desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) en el marc del projecte Aina, per impulsar el català en l'era digital.

La primera edició de l'Aina Challenge neix amb un doble objectiu, promoure el desenvolupament i la millora d'aplicacions d'IA per al processament del llenguatge natural en català i afavorir el desenvolupament d'un sector potent d'aplicacions en IA i TL amb les empreses emergents i pimes del país.

En aquesta edició es plantejen tres reptes perquè les empreses tecnològiques proposin les solucions més innovadores amb l'objectiu que aquestes acabin incorporant-se al mercat. Les empreses participants hauran d'oferir una solució total o parcial en desenvolupar serveis o aplicacions d'IA/TL, noves o ja existents, en català, optimitzar i governar la IA en català des dels valors i la ciberseguretat i nodrir, adaptar i escalar les TL en català.

Un comitè de selecció escollirà d'entre totes les candidatures rebudes les 22 empreses guanyadores. Cadascuna de les propostes seleccionades rebrà una dotació econòmica en metàl·lic de 50.000 € o 33.000 € en funció del repte al qual donin resposta més 15.000 € en serveis i altres avantatges, subjecta al full de ruta d'un programa d'acceleració de 6 mesos durant el qual hauran de desenvolupar i validar la seva solució amb el BSC.

En el marc del MWC 2024, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió ha declarat que "el projecte Aina fa un pas molt important cap a l'ús i la normalització del català en l'àmbit digital". El que fan amb el repte és generar casos d'ús amb empreses del sector de la IA i les tecnologies del llenguatge que puguin aprofitar tota la feina que s'ha fet en el projecte Aina i els recursos que "ofereix aquesta iniciativa per desenvolupar solucions pràctiques i tangibles, apps i serveis d'IA de llenguatge natural en català, que arribin al mercat, i per tant a l'usuari final", ha afegit el conseller.

El català i la intel·ligència artificial

Impulsat pel Govern en el marc de l'Estratègia d'intel·ligència artificial de Catalunya i desenvolupat pel BSC, el projecte Aina té per objectiu generar corpus i models informàtics de la llengua catalana perquè les empreses que creen aplicacions basades en IA, com ara assistents de veu, cercadors d'Internet, traductors i correctors automàtics i agents conversacionals, puguin fer-ho fàcilment en català. La finalitat última del projecte és poder relacionar-nos i viure plenament en català també en l'àmbit digital..

L'equip de tecnologies del llenguatge del projecte Aina ja treballa en un model de GPT3 propi en català. A més, s'estan intensificant esforços per impulsar casos d'ús i aplicacions específiques en l'àmbit del reconeixement de la veu o la traducció automàtica, a través d'iniciatives com l'Aina Challenge, per tal de dinamitzar el sector de les tecnologies del llenguatge i impulsar l'ús d'aquestes eines en català.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.