Un projecte per reutilitzar l’aigua freda de la dutxa, 1r premi de l’Engihack 2024
Amb la sequera dels darrers anys, moltes llars s’han acostumat a tenir una galleda al costat de la dutxa i guardar-hi l’aigua que en raja abans que surti calenta per després, fer-la servir pel wàter, per les plantes o per fregar. L’estalvi en litres d’aigua al cap de l’any és considerable però, és incòmode. Per això, Laia Gabarró, Javier Covas, Arnau Boix, Marc Arias i Yeray Navarro, estudiants de l’ETSEIB, han volgut idear un sistema que desviï aquesta aigua en un dipòsit i en possibiliti la seva reutilització. L’han batejat com a EcoShower i amb la marca d’InduBotics, els ha valgut el primer premi de l’Engihack 2024 d’aquest dissabte.
“Hem fet brainstorming, teníem moltes idees i hem estat discutint molt”, ha explicat Gabarró després de saber que s’enduien els 3.000 euros del guardó, “al final hem hagut de triar i aquesta ens han semblat la més viable per implementar de forma senzilla”.

Mobilitat inclusiva, segon guardó
El segon premi ha anat a parar a LightIn, un equip de tres estudiants de l’ESEIAAT que no es coneixien quan han arribat al MNACTEC. “A vegades quan no et coneixes surten millors idees perquè no tens rols establerts”, ha dit Gerard Tortajada amb el xec sota el braç, “ho hem sabut aprofitar”. El seu projecte, ScootIn, és una solució de mobilitat compartida inclusiva per facilitar el desplaçament entre dos punts de la ciutat amb una scooter elèctrica. És un sistema per facilitar el transport a persones amb mobilitat reduïda però que podria fer servir tothom. “M’agradaria dur a terme el projecte a Terrassa o a altres ciutats”, ha dit Pau González, que per experiència pròpia, explica que comprar-se una cadira elèctrica és, a vegades massa costós. “Amb aquesta aplicació i el nostre projecte l’accessibilitat en punts específics seria més fàcil”. Ells han cregut en aquesta idea i abans d’entrar a l’auditori creien que tenien possibilitats però han començat a dubtar perquè han vist “moltes idees, idees molt bones i molta competència”, tal com explica Arnau Biosca, “ens hem sorprès molt positivament”.
Prevenció i seguretat laboral: tercer premi
Un sistema amb visió per computador per detectar que el personal du els equips de protecció individuals (EPI) i amb un control de veu, càmera i micròfon, i una intel·ligència artificial permetria saber l’estat de l’individu per valorar si disposa de les condicions psicològiques òptimes per a treballar. Aquest és part del projecte de l’equip Equilater$, format per Josep Blázquez, Hugo Martínez i Víctor Velasco que s’han endut el tercer premi. La seva idea, Safely, també preveu monitoritzar els treballadors través d’smartbands. Hugo Martínez ha explicat que han apostat per aquesta idea que tenien “encaminada” a l’inici de les dinàmiques i els ha sortit bé. Visiblement contents, els tres membres de l’equip han reconegut que els han faltat hores: “se’ns ha fet curt”, ha dit Martínez.
Moltes idees i energia pel 2025
A l’acabar la presentació de tots els projectes, Laura Ivern, sotsdirectora del Col·legi i l’Associació d’enginyers Industrials, reconeixia el mèrit de tots els equips: “la presentació de projectes ha anat molt bé, tots els equips ho han fet bé i els guanyadors s’ho mereixien”. Ha destacat la diversitat d’idees i projectes i sobretot l’energia que desprenen els estudiants, un fet que han pogut comprovar les empreses patrocinadores sense el suport de les quals no seria possible l'Engihack: ABB, Celsa Group, Agbar, Technip Energies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Naturgy, el Consorci de la Zona Franca, La Mútua dels Enginyers i Caixa Enginyers. Des de l’organització, doncs, l’Engihack 2024 s’acaba amb una satisfacció absoluta. “Estem contents per tots costats”, ha manifestat Ivern ja amb la mirada posada a la tardor del 2025.
