Una visió de l’enginyeria

No totes les professions es defineixen per la possibilitat d'excerir una capacitat pròpia que permetrà dur a terme unes activitats. La majoria es defineixen per les actuacions que el professional pot fer.

En el nostre cas s'esmenta la capacitat, i aquesta és l'enginy, i el que l'exerceix és l'enginyer.

Sempre hi ha hagut persones amb enginy. En els temps prehistòrics, els primers que idearen tallar la pedra per tal que fos una eina més útil i els que, mil·lennis mes tard, van polir la pedra, foren persones amb enginy: enginyers.

També ho van ser els que al segle VI aC construïren el túnel d’Eupalinos per canalitzar l’abastament d’aigua a la ciutat grega de Samos; una llargada de 1.300 metres i un pendent del 4 per mil. El túnel és avui una atracció turística. També ho foren els que al segle XIV construïren la sèquia de Manresa per al subministrament d’aigua de rec. Amb un pendent d’u per deu mil i una longitud de 26 quilòmetres.

De fet, va ser a finals del segle XVIII i en els dos segles següents que els avenços de la tècnica van canviar les formes de vida del món occidental, i els enginyers hi van desenvolupar un rol molt important. L'escriptor Sthephan Zweig va posar de manifest que la velocitat amb què es desplaçaven les legions romanes era la mateixa que la dels exèrcits de Napoleó. I havien passat dos mil anys. Només trenta anys més tard de Napoleó s'inventà el ferrocarril gràcies a la màquina de vapor, que s’aplicava també als vaixells i permetia incrementar la velocitat dels desplaçaments. Anys després els motors d’explosió, els cotxes, l’aeronàutica, les telecomunicacions... Són fets que posen de manifest els avenços d’aquells segles en què els enginyers van tenir un paper fonamental.
Avui, quan ens llevem, encenem el llum de l’habitació; tenim aigua corrent, aigua calenta i calefacció a l’habitatge; ens desplacem amb ascensor, autobús, tren, cot- xe...; telefonem; tenim Internet. Darrere de tots aquests fets hi ha uns tècnics que ho fan possible. L’enginy de molts ho ha fet possible, ho fa i ho farà.

JOAN VALLVÉ
Enginyer industrial col·legiat núm. 1850


CONTACTE

jvallve@enginyers.net


Foto: Arxiu

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.