Vuit empreses espanyoles, entre les 1.000 companyies que més inverteixen en R+D

L’any 2015, les 1.000 empreses que més van invertir en R+D a nivell global van aportar un total de 680.000 milions de dòlars, una xifra que suposa un increment del 5,1% respecte de l’any 2014 i l’augment més elevat dels últims tres anys. Ho reflecteix l’estudi The 2015 Global Innovation 1.000, elaborat per la consultora estratègica PricewaterhouseCoopers (PwC) que ha analitzat els fluxos de despesa en recerca i desenvolupament d’empreses i països de tot el món.

La classificació s’ha portat a terme a partir de tres grans models d’innovació empresarial: generadores de necessitats, analistes de mercat i tecnològiques. Les dades aportades han posat de manifest que la petjada geogràfica de la innovació s’ha ampliat dramàticament des de 2008, l’any en què es va començar a elaborar aquest informe.

Només vuit firmes espanyoles apareixen al rànquing mundial d’empreses que més inverteixen en R+D. Són Telefónica (en la posició 94), Amadeus (230), Indra (427), Grífols (458), Acciona (468), Iberdrola (479), Almirall (725) i Repsol (812). Conjuntament, la seva inversió en recerca durant l’any 2015 va ser de 3.300 milions de dòlars. Però, si comparem el pes d’aquestes companyies en el total de 1.000, Espanya està lluny dels països líders en innovació com Alemanya (amb 59.000 milions de dòlars invertits), França (35.300), Suïssa (30.500) o el Regne Unit (26.800).

Telefónica, a més de millorar respecte de l’any passat i situar-se a la posició 94, es converteix en la tercera empresa del món que més inverteix en R+D, darrere de les empreses de telecomunicacions Nippon i AT&T. Per la seva banda, Indra, que figura per primer any en aquest rànquing, és la tercera empresa espanyola més destacada.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1026","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

El futur de la innovació empresarial
L’estudi també ha revelat que, comparativament, les empreses que creixen més ràpid dediquen un 25% més dels pressupostos en programari i serveis. També apunta que, de cara al 2018, la indústria que dedicarà més diners a la innovació i al desenvolupament serà la de la Salut, uns 165.000 milions de dòlars. Una xifra lleugerament superior als 159.000 que es preveu que hi inverteixi la indústria de maquinari informàtic i electrònic. En aquest context, Barry Jaruzelski, especialista en estratègies de R+D de PwC als Estats Units, va manifestar que “les empreses contractaran menys enginyers mecànics i més enginyers de programació”.
Gestió de la innovació, un indicador més

La consultora estratègica ha extret conclusions més enllà dels rànquings per països o per empreses. Des d’una perspectiva global, les factories que més inverteixen en R+D no sempre són les més innovadores. L’informe considera que no només s’ha de valorar la quantitat de diners que s’inverteixen, també cal avaluar com s’articula i es gestiona la innovació a cada empresa. Un exemple són les respostes de 368 líders d’innovació i directius de tot el món al voltant de quines creuen que són les deu companyies més innovadores. Apple, Google i Tesla es consideren punteres, però cap de les tres es troba entre les companyies que més inverteixen en R+D. En les cinc primeres posicions hi apareixen Volkswagen, Samsung, Intel, Microsoft i Roche.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1027","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

La segona gran conclusió d’aquest estudi mostra el canvi en la manera d’invertir en innovació a les grans empreses. Àsia ha esdevingut el primer destí de la inversió R+D, per sobre d’Amèrica del Nord i Europa. A la Xina, durant l’any 2015, la inversió va créixer un 78% fins a sumar 55.000 milions de dòlars i se situa per darrere de la dels Estats Units, quantificada en 145. D’aquí es desprèn que les empreses que destinen més del 60% de la seva inversió en R+D fora dels països d’origen tenen un marge de creixement dels ingressos d’un 20% o 30% més que les que no ho fan.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.