10 propostes STEM per als més petits

Cada vegada són més freqüents les propostes editorials que neixen per incentivar als més petits a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyera i matemàtiques), conscients que és en edats primerenques en que els infants comencen a tenir clars els referents i, per tant, les seves preferències. Biografies de grans exponents de la ciència, llibres d’invents, resum de propostes científiques... els Fulls d’Enginyeria hem volgut fer un petit recull per ajudar a pares i mares (o avis i àvies, tiets i tietes, o qui sigui) a obsequiar els nens i nenes amb idees que els aportaran una nova visió d’algunes matèries que fan a l’escola.

Des de la llibreria Al·lots, de Barcelona, especialitzada en literatura infantil i juvenil, ens han fet arribar tres noves propostes:

  • ‘Robótica e inteligencia artificial’ (Editorial Beascoa, 2021), és la darrera publicació de l’artista Carlos Pazos – divulgador científic conegut pel blog Mola Saber- a la col·lecció ‘Futuros Genios’ pensada per compartir un moment de lectura i aprenentatge en família a través d’il·lustracions senzilles i divertides. Pazos repassa nocions bàsics de conceptes científics generals i dona resposta a preguntes que tothom s’ha fet alguna vegada.
  • ‘El meu primer llibre de física quàntica’ (Editorial Joventut, 2018) de Sheddad Kaid-Salah Ferrón. Una proposta per començar a descobrir el món de la física quàntica des de Newton a Maxwell passant pel gat d’Shrödinger, introduint els àtoms, la taula periòdica, l’antimatèria o la radioactivitat. L’objectiu de l’obra és que alguns conceptes deixin de ser matèries ‘’pesades’’ de l’escola i despertin als lectors més joves, la curiositat i la motivació necessàries per convertir-se en científics. La mateixa col·lecció té volums també dedicats al cosmos o a la relativitat.
  • ‘Niños científicos. Historias verdaderas de la infancia de los grandes de la ciencia’ (Edicions Siruela, 2020), de David Stabler. És una bona manera de conèixer com va ser la infància de personatges rellevants al món de la ciència com són Stephen Hawking, Temple Grandin, Nikola Tesla, Ada Lovelace o Rache Carson, entre altres. Totes setze grans històries van acompanyades d’l·lustracions que animen la lectura i amenitzen una obra per visibilitzar referents.

I des de la llibreria La Petita, també a Barcelona i també especialitzada en obres per a nens i nenes, hi sumen aquestes tres:

  • ‘Pífies genials’ (Mosquito books, 2021). Soledad Romero reuneix les setze equivocacions més divertides i significatives que han permès avançar en una gran quantitat de descobriments. És un llibre per envair al jovent un missatge clar: equivoca't tantes vegades com calgui, el que importa no és no cometre errades, sinó aprendre d'elles.
  • ‘Els objectes oblidats’ (Norma Editorial, 2020). Anna Gasol i Teresa Blanch fan un repàs en objectes que ja han caigut en l’oblit però que en algun moment van marcar ‘’un abans i un després a la societat’’. Amb il·lustracions de Giselfust, el llibre explica d’on surten objectes quotidians com el molinet de cafè, el telèfon o la màquina d’escriure; revolucionaris al seu dia.
  • ‘Paténtalo’ (Edicions Ekaré, 2016). Matgorzata Mycielska relata de manera enginyosa i entretinguda, la història d’invencions antigues i modernes que han estat producte d ela imaginació humana. Una bona proposta per explicar als més petits que propostes com les de Leonardo da Vinci a finals del segle XV van fer que fos pres com un somiador.
  • ‘Ada Lovelace i la informàtica’ (Animallibres, 2021) de Roger Canavan recorda la trajectòria de la primera programadora de la història que va proposar la màquina analítica que havia dissenyat amb Charles Babbage per crear els algoritmes que permeten als ordinadors funcionar. Ho fa amb tires còmiques i requadres de dades curioses una bona manera de descobrir el llegat d’una de les grans dones dle món de la informàtica.

Pels qui prefereixin una proposta més lúdica, el matemàtic Miquel Capó ha publicat ‘365 enigmes d’enginy i jocs de lògica’ (Montena, 2020) per ‘’esprémer’’ el cervell amb un joc per a cada dia. Endevinalles, paradoxes, il·lusions òptiques... I si es busca una opció encara més propera, fa poques setmanes que va sortir a la venda ‘La petita història de l’ESEIAAT’, un llibre amb il·lustracions de Pilarín Bayés i un relat de la professora Núria Salán, que fa un recorregut pel llegat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa des del 1901 fins l’actualitat de la mà del Quim, el director fictici, la seva filla Núria i el seu fill Martí. És un llibre, això sí, que només es pot trobar a les llibreries de Terrassa.

I també vinculat a la universitat, però més enllà de l’àmbit editorial, una bona manera de començar a treballar els referents de dones científiques i tecnòlogues en els més petits és l’agenda tecnològica que ha editat la UPC al costat de La Lluna Edicions. Dissenyada per al curs 2021-2022, l’agenda vol proporcionar als escolars noms de persones que no fa tants anys estaven estudiant primària i que ara són ‘’les protagonistes’’ del canvi que s’està fent a la societat el S.XXI, tal com explica el rector, Francesc Torres, en la mateixa publicació. Clara Prats, Núria Salan, Jasmina Casals-Terré, Alícia Casals, Lluïsa Jordi o Gemma Fargas són algunes de les cares conegudes que omplen les setmanes d’aquesta particular agenda.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.