100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia

Va ser per casualitat però Emily Warren es va convertir en l’enginyera en cap del Pont de Brooklyn, substituint el seu marit. Tot i que el patentés un home, el pal de fregar va ser una idea de Julia Rodríguez-Maribona i la seva mare. L’enginyera elèctrica moderna també té nom de dona, Edith Clarke.

Són només tres exemples dels cent que apareixen a 100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia (Cossetània, 2022), el llibre que acaben de publicar l’enginyer i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Oriol Boix i la psicòloga Sandra Posada. És un recull de cent biografies de dones tecnòlogues que han passat a la història i que ha arribat a la llibreria aquesta setmana, coincidit amb el Dia Internacional de les Dones.

100En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Boix explica que fa anys que fa classes a Enginyeria Industrial i que ha vist sempre amb preocupació – malgrat les millores – de les taxes d’alumnes noies que entren als graus d’enginyeria. Va quedar “impactat” després de veure un vídeo de Microsoft que els nois joves eren capaços de dir molts noms d’inventors o enginyers homes però en canvi, no els en sortia cap de dona. I d’aquí, va començar a recollir referents. Va començar per les inventores però en ser una “frontera difusa” va anar ampliant la seva cerca cap a les científiques i les tecnòlogues. El que recollia ho ha anat indexant al ser web i ja té una base de dades amb 1.800 noms de dones que han contribuït a la tècnica, majoritàriament des del segle XVIII.

Fa un temps, li van proposar seleccionar-ne només 100 per poder donar forma a aquest llibre que acaba d’arribar a les llibreries. Hi inclou referents de l'àmbit de la ciència i també la tecnologia. Per això, hi trobem noms com Bertha Benz, que va inventar les pastilles de fre i va ser la primera dona a fer un viatge llarg en cotxe, Pilar Mateo, que va aconseguir fer pintures amb un insecticida que es va desprenent poc a poc per liminar plagues o les joves Allie Weber i Gitanjali Rao, que només amb disset anys ja s’han fet un lloc en aquest recull per la seva tasca maker i en difusió de les tecnologies i per haver inventat un sistema per comprovar la contaminació de l’aigua, respectivament. També hi ha espai per dones catalanes, com la professora, matemàtica i astrònoma, Maria Assumpció Català, l’oceanògrafa i una de les primeres dones en anar a l'Antàrtida i dirigir-ne la base força anys, Josefina Castellví, o la primera dona graduada en Enginyeria Industrial a Catalunya i cofundadora de Caixa d’Enginyers, Isabel Trabal.

Les biografies estan ordenades per data de naixement, precisament, perquè el lector pot veure l’evolució al llarg de la història. El llibre està pensat per a tots els públics i per això, també s’hi incorporen petites explicacions a la part més tècnica, sempre tractada amb un llenguatge “assequible”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.