20 MEUR en ajudes per a la reindustrialització

La nova línia de subvencions per a la reindustrialització del Departament d’Empresa i Treball té una dotació de 20 milions d’euros. La convocatòria adreçada a donar suport a actuacions de recol·locació, relocalització, noves inversions i adquisició d’empreses en dificultat està oberta fins al 23 de maig.

Les sol·licituds podran optar a un import màxim de fins a 2,3 milions d’euros per projecte si l’ajut es pot incloure en el marc temporal de la Covid-19. Els ajuts són per concurrència no competitiva i els principals criteris de valoració són el volum d’inversions, el nombre de llocs de treball, l’impacte en proveïdors locals, l’atur de la comarca, l’impacte territorial, l’optimització dels residus o l’ús d’energies renovables.

La línia d’ajuts s’estructura de la següent manera:

  • Subvencions a projectes de reindustrialització que contribueixin a tornar a posar en marxa o a continuar l’activitat de centres productius on s'ha produït un tancament o deslocalització que afecti un mínim de 100 llocs de treball directes o indirectes.

  • Subvencions a projectes de recol·locació que incorporin persones treballadores afectades per situacions de tancament, reducció d'activitat o deslocalització a centres productius nous o ja existents.

  • Subvencions a projectes de relocalització a Catalunya de l’activitat industrial que inverteixin en nous centres productius i que comportin un increment net de llocs de treball.

  • Subvencions a grans projectes d’inversions que siguin tractores i que suposin un augment en el nombre de treballadors.

  • Subvencions a projectes d'adquisició d'empreses industrials o de serveis a la producció en situació de dificultat.

Les despeses subvencionables són la inversió en actius fixos productius per al desenvolupament del projecte i la contractació de llocs de treball associada. El període d’elegibilitat de les inversions va des del gener del 2022 fins a juny del 2024, per tal d’atendre la singularitat d’aquesta tipologia de projectes.

La iniciativa té per objectiu “ajudar que la indústria recuperi pes a Catalunya” mitjançant la reindustrialització de les activitats productives i la promoció de nous projectes industrials, segons ha explicat el conseller del departament, Roger Torrent. Així mateix, ha remarcat que el sector industrial és clau per a les transformacions del sistema productiu, ja que “té un efecte arrossegador” sobre el conjunt de l’economia, juga un paper decisiu en l’emergència climàtica i genera ocupació de qualitat.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si considerem les diferents activitats associades a ella. És un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, motiu pel qual s’han incorporat a aquesta línia d’ajuts criteris de valoració vinculats a l’economia circular i la sostenibilitat ambiental.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.