2.500 persones treballen en 'big data' a Catalunya

Un estudi d'ACCIÓ ha identificat 220 empreses a Catalunya que es dediquen al 'big data'. Ocupen unes 2.500 persones i facturen 250 milions d'euros. Són les principals conclusions d'un document que es presenta aquest divendres i que apunta que aquest sector és un dels àmbits emergents a Catalunya, ja que més del 60% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida i prop del 40% són start-ups.

L'informe també indica que Catalunya ha captat gairebé 600 MEUR d'inversió estrangera en 'big data', un 70% del total de l'estat espanyol.

A més, la pandèmia ha accelerat la digitalització de les companyies i ha fet posar en relleu la importància de disposar de dades per analitzar la propagació i els efectes de la COVID-19, així com anticipar-se i poder prendre decisions.

Un sector emergent

Segons l'informe, el 89% de les empreses dedicades al 'big data' a Catalunya són pimes. Es tracta d'un sector emergent perquè el 61,4% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida, i un 38,2% són start-ups. El document però, també destaca que el 35,5% de les empreses factura més d'un milió d'euros i el 12,7% més de 10 milions. El big data té també potencial de creixement internacional ja, atès que una quarta part de les empreses catalanes del sector ja són exportadores. Són empreses que es dediquen principalment a l'anàlisi de dades (64,1%) i de proveïdors de tecnologia (38,2%). A més, l'estudi conclou que es tracta d'un àmbit transversal, ja que la gestió de grans volums de dades té aplicacions en altres sectors, des del comerç electrònic, l'alimentació, la salut o les finances.

A més d'empreses, l'ecosistema català de 'big data' també està format per altres agents com ara centres tecnològics i de recerca, universitats (que impulsen programes de formació en aquest àmbit) o entitats i institucions vinculades a l'administració pública, així com organitzadors i associacions vinculades a les fires i grans congressos.

Pel que fa a la inversió estrangera, les dades analitzades per ACCIÓ conclouen que Catalunya ha captat 13 projectes d'inversió estrangera del sector que han suposat més de 1.800 llocs de treball creats i un volum de capital invertit de gairebé 600 MEUR, el 70% del total de l'estat espanyol.

Dades i COVID-19

La irrupció de la pandèmia ha accelerat la digitalització de les empreses i la societat en conjunt, fet que afavorirà el sector de les dades. La gestió de la COVID-19 està posant en relleu la importància de disposar de dades per analitzar la seva propagació i els seus efectes, així com per poder anticipar-se i prendre decisions. Això impacta en el recompte total de casos i al seguiment de l’evolució de la pandèmia, però també en el desplegament de proves diagnòstiques, l’estudi dels fàrmacs o el desenvolupament de plataformes d’e-health, així com el comportament de la tecnologia.En el context de la pandèmia, a Catalunya s’han desplegat iniciatives basades en big data i intel·ligència artificial com l’observatori epidemiològic amb l’objectiu de prevenir altres epidèmies, mentre que institucions de renom en l’àmbit sanitari (liderades per l’Hospital Clínic) han impulsat un projecte per incorporar la gestió de les dades a l’hora de tractar pacients de Covid-19 i actuar de manera precoç.

Tendències mundials

El big data és un negoci en alça a escala global: l’any 2020 va representar el 4% del PIB europeu i va arribar a crear 10,5 milions de llocs de treball. En els propers 10 anys es calcula, segons fonts consultades a l’informe, que el big data i la intel·ligència artificial faran augmentar el PIB mundial en un 1,2% i que arribarà a generar 13.000 milions de dòlars en activitat econòmica. De cara al 2025, es preveu que el volum de dades generades es multipliqui per cinc en relació amb l’any 2018.

La presentació de l’estudi tindrà lloc aquest divendres  i comptarà amb la participació del CIDAI i d’empreses com IBM, Holaluz i Dribia, que explicaran com la gestió de les dades massives es pot incloure en les activitats empresarials i aportar valors diferencials.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.