5 tendències de mobilitat sostenible, Setmana Europea de la Mobilitat
La mobilitat és un factor clau per assolir un futur sostenible. Per aquesta raó, la mobilitat sostenible se centra en la forma en què les persones i els béns es desplacen de manera que es minimitzin els impactes negatius sobre el medi ambient, la societat i l'economia. Per consciencia la ciutadania dels canvis que cal dur a terme, del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2023 (SEM) i, en aquest marc, a Fulls d'Enginyeria hem recollit 5 tendències destacades del sector que de ben segur, podrem presenciar en un futur més proper que llunyà. La forta inversió en innovació tecnològica, el canvi de mentalitat i comportament dels consumidors, la preocupació pel medi ambient i el desenvolupament de les energies renovables són alguns dels factors que han possibilitat desenvolupar i donar força a aquestes tendències.
1. Vehicles elèctrics, connectats i autònoms
Cada vegada hi ha més marques que desenvolupen els seus propis vehicles elèctrics. El creixement de la demanda, causada per factors com la instal·lació de més punts de recàrrega, ha obligat als fabricants d'automòbils ha augmentar la seva oferta. Segons les últimes dades de l'anuari de la Mobilitat Elèctrica, hi ha 325.675 cotxes elèctrics i híbrids endollables circulant per Espanya. Actualment, el 85,9% dels usuaris de vehicles elèctrics ja disposa d'un punt de recàrrega a casa seva, però falten punts de recàrrega públics. Tot i que el volum d'estacions de càrrega és insuficient, aquesta ofereix una oportunitat de negoci per a milers d'empreses i comerços espanyols. Només a finals del 2023 el Govern preveu la necessitat d'una xarxa de 45.000 punts de recàrrega.
Els vehicles connectats també compartiran espai amb els elèctrics i són els que incorporen qualsevol classe de dispositiu telemàtic per connectar-se a Internet, optimitzar els trajectes i disminuir el consum. Els vehicles connectats es basen en la IA, la IoT, macrodades, sensors i plataformes, entre d'altra tecnologia. Segons l'informe "La mobilitat sostenible del futur i el seu impacte sobre els ODS", s'estima que el 2025 circularan a tot el món més de 500 milions de vehicles d'aquest tipus. Asseguren que això podrà salvar al voltant d'11.000 vides i estalviar 400.000 tones de CO₂ l'any. A més, s'ha de destacar que la indústria dels vehicles autònoms no para de créixer, el que ens assegura que l'autoconducció tindrà un paper important en un futur, ja que s'estima que en només deu anys, el 40% del quilometratge per carretera el podran fer vehicles autònoms.
2. Digitalització i aplicacions de mobilitat compartida
La digitalització ha estat un factor clau en el desenvolupament i l'èxit de les aplicacions de mobilitat compartida. Algunes de les maneres en què la digitalització s'ha integrat en aquesta àrea són les plataformes de reserva i pagament en línia de serveis de transport o l'ús de la tecnologia GPS per localitzar vehicles disponibles, com cotxes, bicicletes o patinets elèctrics, i planificar itineraris o mostrar-los en un mapa en temps real.
Les aplicacions que ofereixen integració amb els serveis de transport públic també permeten als usuaris planificar viatges multimodals que combinen diverses opcions de transport, com cotxes compartits i bicicletes. A més, les empreses de mobilitat compartida fan servir l'anàlisi de dades i la intel·ligència artificial per predir la demanda, optimitzar els serveis i millorar l'experiència de l'usuari. Això pot incloure algoritmes per determinar els preus dinàmicament segons la demanda i l'oferta. Per tant, podem afirmar que la digitalització continuarà transformant la forma com les persones accedeixen i fan servir els serveis de mobilitat compartida.
3. Planificació urbana per a ciutats sostenibles
La mobilitat a les ciutats sostenibles busca minimitzar l'impacte ambiental, reduir la congestió del trànsit i millorar la qualitat de vida dels residents. Les ciutats sostenibles promouen les inversions en sistemes de transport públic eficients i accessibles, reduint la dependència dels vehicles privats. En aquest context, els cotxes compartits, patinets elèctrics i bicicletes compartides són opcions viables, ajudant a reduir els problemes associats com la congestió i la contaminació.
Una planificació urbana adequada és crucial pel desenvolupament d'aquesta mobilitat sostenible. Això inclou la concentració d'habitatges i serveis al voltant del transport públic i la creació de zones mixtes per a la vida i el treball per reduir els desplaçaments. Els sistemes de gestió de trànsit intel·ligent també ajuden a optimitzar la circulació dels vehicles i a reduir la congestió. Això pot incloure semàfors adaptatius, sensors de trànsit i coordinació de vehicles connectats.
4. Micromobilitat
La micromobilitat fa referència a la mobilitat urbana a petita escala, que implica l'ús de vehicles lleugers i generalment elèctrics per a viatges curts dins d'una ciutat o àrea metropolitana. Aquests vehicles són una alternativa als automòbils tradicionals i s'utilitzen per a desplaçaments de distàncies curtes o moure's per àrees urbanes congestionades.
Els patinets elèctrics són alguns dels vehicles de micromobilitat més típics a les ciutats actualment i es lloguen comunament mitjançant aplicacions mòbils. Les bicicletes compartides i elèctriques també són bones alternatives. Els programes de bicicletes compartides, per exemple, permeten a les persones llogar bicicletes per un curt període de temps i deixar-les a estacions designades a tota la ciutat.
5. Electrificació del transport de mercaderies d'últim quilòmetre
Aquesta és una iniciativa clau per reduir l'impacte ambiental i fer que les operacions logístiques siguin més sostenibles a les zones urbanes i perifèriques. L'electrificació en aquest àmbit és una pràctica que implica la substitució de vehicles dièsel o gasolina per vehicles elèctrics o altres mitjans de transport de baixes emissions en les etapes finals de lliurament de mercaderies a les ciutats. Els principals beneficis d'aquesta tendència són la reducció d'emissions, millorant la qualitat de l'aire a les ciutats i reduint l'impacte ambiental del transport de mercaderies.
Els vehicles elèctrics també redueixen els costos operatius, a causa del menor cost de l'electricitat en comparació amb altres combustibles. Perquè això funcioni s'ha de desenvolupar una infraestructura de càrrega adequada per als vehicles elèctrics que inclogui punts de recàrrega en llocs de lliurament i estacions de càrrega ràpida a les àrees urbanes. D'aquesta manera les empreses de logística poden optimitzar les rutes i les pràctiques de lliurament per fer-les més eficients i sostenibles.
2023 European Mobility Week
La Setmana Europea de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació. El tema d'enguany, escollit per la Comissió Europea, és 'Eficiència energètica', amb el lema 'Combina i mou-te!'. L'objectiu de la campanya és sensibilitzar els responsables polítics i també la ciutadania de les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe a la ciutat. A més, el 22 de setembre se celebra el Dia sense Cotxes, per trobar solucions als problemes derivats de l'augment del trànsit a les ciutats.
- Respon
Enllaç permanent