5 tendències del 2020 en matèria de seguretat

La societat està cada vegada més conscienciada dels problemes que pot haver-hi a l’hora de portar una vida hiperconnectada. Tot i això, les incidències relacionades amb la seguretat no deixen d’augmentar any rere any.

Durant aquest any que s’acaba, els principals problemes en matèria de seguretat han estat, principalment, a causa de l’espionatge a ciutadans i empreses per part de grans potències com la Xina i Rússia. La tendència general mostra que les amenaces creixeran sobretot en sofisticació i es diversificaran per la influència de factors externs com el desenvolupament i l’expansió de tecnologies.

Algunes empreses del sector de l’e-commerce, com Checkpoint Systems, o de la seguretat informàtica, com Kaspersky, han fet algunes prediccions tècniques en referència a la ciberseguretat:

  1. La ciberguerra freda. Hi haurà una nova guerra freda però en el món digital. Un indicador és l’actual guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Els ciberatacs s’utilitzaran cada cop més en conflictes indirectes entre altres països, d’aquesta manera les grans nacions consolidaran i ampliaran els seus àmbits d’influència.
  2. Les fake news. Es repetiran casos com el de les eleccions del 2016 als Estats Units, en què la campanya electoral va estar marcada per la propagació de notícies falses – o fake news –, gràcies a la utilització de la intel·ligència artificial. Els adversaris polítics van obtenir grans progressos perquè van difondre històries falses dels seus oponents.
  3. Els atacs de ransomware augmentaran i els ciberdelinqüents seran més selectius. Cada vegada dediquen més temps a reunir dades sobre les víctimes i hi haurà intents més agressius d’extorsionar per diners. Algunes empreses ja comencen a avaluar opcions per a protegir els seus clients, empleats, accionistes...
  4. Els atacs de phishing aniran més enllà del correu electrònic, ja que els atacants utilitzen cada vegada més una major varietat de fórmules a l’hora d’enganyar les seves potencials víctimes perquè els facilitin informació personal, credencials o fins i tot que realitzin enviaments de diners. Així doncs, s’utilitzaran aquests atacs contra telèfons mòbils a través de missatges SMS, conversacions en xarxes socials i plataformes de gaming.
  5. Cada vegada hi haurà més filtracions de dades personals a causa de l’abús que fa la societat de la informació personal. Els atacants són més selectius i durant el 2020 aprofundiran i buscaran fugues especialment sensibles, com podrien ser les de les dades biomètriques. A la Xina, per exemple, escanegen l’iris de l’ull dels ciutadans i l’associen al seu número de telèfon. D’aquesta manera, és molt fàcil controlar els seus moviments. Per tant, són dades d’especial interès.

A més d’aquestes tendències, també en sorgeixen d’altres relacionades amb l’increment del malware mòbil, que permet robar dades, els ciberatacs contra les infraestructures dels serveis públics o les Voice Technologies, que faciliten la vida de moltes persones però suposen una nova porta d’accés per als cibercriminals.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.