6 clústers catalans capten més de mig milió d'euros de la Comissió Europea

El Clúster Digital, el Clúster Foodservice, el Packaging Cluster, el Clúster d'Il·luminació de Catalunya (CICAT), el Railgrup i INDESCAT han captat 519.000 euros de la Comissió Europea per a dur a terme projectes d'innovació a Catalunya en els àmbits de la il·luminació, l'alimentació, el packaging, les smart cities, la mobilitat i l'esport. Es tracta del balanç del 2019 de la línia COSME Cluster Excellence, que en total ha comptat amb un pressupost de 3,6 milions d'euros i a la qual els clústers catalans hi han accedit amb el suport d'ACCIÓ.

Catalunya, doncs, ha captat el 14,4% del total del pressupost de la linia d'ajuts tot i que representa l'1,5% de la població de la Unió Europea, cosa que, segons el director de la unitat de Clústers d'ACCIÓ, Joan Martí, posa de manifest ''la fortalesa'' dels clústers catalans en el context europeu i un ''bon exemple'' que la política de clústers de Catalunya està alineada amb les recomanacions i programes que impulsa la Comissió Europea.

Els ajuts es destinaran a projectes concrets a Catalunya en àmbits de l'alimentació, el packaging, la il·luminació, les smart cities, la mobilitat i l'esport. Durant dos anys, es duran a terme els següents projectes:

- Safe Smart Food (Packaging Cluster i Clúster Foodservice): el Packaging Cluster i el Clúster Foodservice lideren conjuntament aquesta iniciativa amb un consorci de cinc clústers alimentaris europeus per impulsar l’ecosistema de l’alimentació i el packaging a escala internacional amb l’objectiu de fer més competitives les empreses que formen part d’aquestes entitats. El consorci treballarà en set aspectes que convergeixen dels dos sectors: la tecnologia dels aliments; els productes intel·ligents; la seguretat alimentaria; la sostenibilitat; els envasos intel·ligents; l’usuari final i última milla.

 - Brilliant (CICAT): El Clúster d’Il·luminació de Catalunya, juntament de cinc clústers europeus i l’aliança europea de clústers d’il·luminació ELCA, desenvoluparan la plataforma COSME ClusterXchange amb l’objectiu d’incrementar les competències de 14 clústers. El projecte promou l’aprenentatge i el networking entre clústers i pimes dins del marc de la il·luminació, la construcció i les smart cities.

- SmartCTClusters (Clúster Digital): el projecte es basa en la creació d’una xarxa col·laborativa entre cinc clústers europeus de l’àmbit de les smart cities per crear noves oportunitats de negoci entre les empreses que en formen part, sobretot en els sectors de la mobilitat, l’energia, el medi ambient i les TIC.

- EXXTRA (Railgrup): 17 clústers europeus de l’àmbit de la mobilitat ferroviària que representen conjuntament 2.000 pimes de tot Europa compartiran bones pràctiques a escala internacional per traslladar-les a les empreses de cada regió d’aquest sector, entre les quals hi ha les catalanes. L’objectiu és fomentar la cooperació tecnològica entre pimes de diferents països i impulsar l’accés d’aquestes empreses a oportunitats d’innovació i contractes internacionals.

- SmartSports4GoodLife (INDESCAT): projecte coordinat per INDESCAT i amb la participació d’altres clústers i entitats europees per permetrà més de 50 intercanvis entre 100 empreses i agents de la indústria esportiva de Catalunya, França, Hongria i els Països Baixos per promoure acords de col·laboració i noves oportunitats de negoci. La iniciativa se centra en fer front als reptes de la indústria esportiva dels propers anys, com la digitalització o la sostenibilitat, mitjançant la interacció de l’esport amb la tecnologia, l’eficiència energètica, el turisme o la salut.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.