8M. Viure l’equitat: dels fets a les paraules
Escriure avui un article d’opinió pels Fulls d’Enginyeria en motiu del 8M és per mi una gran responsabilitat. En primer lloc, perquè la nova etapa dels Fulls iniciada al 2020 me la sento molt meva. Vaig participar en la definició de l’esquema inicial del que volíem que fos el nou projecte només en digital, en la cerca i tria de la persona que l’havia de liderar, en tot el procés de llançament i ara, dos anys després, els Fulls ja van sols. Si en sou lectors habituals veureu que l’equitat de gènere està sempre present en el tractament d’imatges, en el llenguatge i sobretot en les persones que hi apareixen, i no és fàcil tenint en compte que en el conjunt del nostre col·lectiu les enginyeres no arribem al 10% del total. Afortunadament aquesta proporció augmenta any rere any. Actualment surten un 25% de noies de les escoles d’enginyeria industrial, però no és suficient i per això cal seguir esforçant-nos per fomentar les vocacions STEAM entre les nenes (i també entre els nens, és clar!). Ens calen referents propers on nenes i adolescents s’hi puguin sentir identificades.
La presidenta de la Comissió d’Equitat, Tecnologia i Futur de l’Associació/Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Mireia Furriol, fa servir l’eslògan #totessomreferents que trobo del tot encertat perquè totes podem ser la referent d’alguna altra noia o dona dins i fora de la nostra organització. La secció Enginyeri-A dels Fulls ens ajuda a posar en relleu la feina de moltes enginyeres, alhora que aprofitem per fer difusió d’accions i activitats de promoció de les vocacions STEAM d’empreses, entitats i universitats.
La Comissió, de la qual en formo part, en una de les seves primeres accions va redactar i divulgar el Decàleg d’Equitat que s’han fet seus els òrgans de govern de l’entitat. Més enllà de les activitats que despleguem, jo hi he trobat un espai on he establert relacions de qualitat i de confiança amb un grup d’enginyeres de diferents edats i sectors, que per mi són referents en diferents aspectes i vaig traduint les seves experiències i vivències en savis consells. És important tenir un grup de suport dins l’àmbit professional on compartir temes d’interès comú i les nostres Comissions són l’entorn ideal on trobar-lo.
En segon lloc, per la meva condició de dona i enginyera. També soc mare i això, vulguis que no, és un factor que influeix en el desenvolupament de les nostres carreres professionals. Em pregunto quines idees puc compartir jo en un article d’opinió del 8M que no hagin mencionat abans les enginyeres referents del país. El primer que em ve al cap és si a casa meva em van tractar igual que el meu germà, més petit, i també enginyer industrial. Doncs puc assegurar que sí, que sempre ens van exigir igual i haig de donar gràcies per haver nascut en una llar on les fórmules matemàtiques i la literatura convivien amb harmonia i on l’esperit d’igualtat estava instaurat.
En l’àmbit professional he pogut créixer i assumir noves responsabilitats tot i haver de compatibilitzar-les amb la maternitat. No sempre passa. Per créixer s’han de donar dos factors: que la feina t’apassioni i que tinguis un entorn favorable on els teus responsables i la resta de l’equip et valorin sense pensar si ets dona, mare o si tens cap altre condicionant. En una recent enquesta entre el nostre col·lectiu en motiu del 8M, el 58% de les enginyeres considera que en el seu entorn laboral hi ha discriminació per raons de gènere, mentre que els enginyers homes ho perceben diferent i només el 21% creu que hi ha discriminació. Alguna cosa caldrà ajustar! I ho haurem de fer entre tots, d’igual a igual.
Haurem d’apostar per lideratges diferents, per visibilitzar més referents i per sensibilitzar les organitzacions i ajudar-les a trencar el famós sostre de vidre -potser amb la introducció de quotes d’equitat, que no sempre agraden però segur que ajuden. En particular, les enginyeres haurem de trobar la manera d’evitar construir més sostres de ciment perquè aquests ens impedeixen somiar i creure que podem aconseguir el que ens proposem. Les veus que escoltarem aquesta setmana en el context del 8M ajudaran a escurçar la distància que encara ens falta com a societat per arribar a l’equitat de gènere, però no hem d’oblidar que les dones també tenim veu els 365 dies de l’any i que #totessomreferents!