Advanced Factories estrena ubicació amb més espai, més expositors i més visitants

Impressió 3D, intel·ligència artificial, robòtica, automatització, visió artificial... La indústria 4.0 torna a tenir una cita aquesta setmana a Barcelona, amb l'Advanced Factories. Ho fa en una ubicació nova, Fira de Barcelona a Gran Via, i amb rècord d’empreses expositores, 500, i de previsió de visitants, prop de  30.000. Més de 380 experts compartiran coneixement durant aquests tres dies que dura el saló i que, per primera vegada, també compta amb el Advanced Machine Tools , un saló especialitzat en el sector del metall i la màquina-eina de nova generació que els organitzadors veuen com una oportunitat per rellançar la indústria del metall i ajudar el sector de la fabricació de components per l’automoció, material per la construcció, maquinària agrícola o

Tots aquests canvis mostren, segons el director general del saló Albert Planas, que hi havia “necessitat de créixer” per poder entendre més empreses i acollir empreses amb maquinària gran i pesada, que requereix unes característiques de recinte com el de la Fira.

“No podem fer només power points”

En declaracions a Fulls d’Enginyeria, el director general de l’Advanced Factories, Albert Planas, ha demanat més polítiques a favor de la indústria i ha alertat que hi ha molt camí per recórrer. “Falta molta política industrial no podem només fer powers points”, ha manifestat Planas, “s’han de veure polítiques i pressupostos concrets perquè el PIB industrial no segueixi decaient any rere any sinó que torni a remuntar”. Planas ho té clar: “Si ho tornem a fer bé i aprofitem el llegat industrial que tenim podem tornar a ser una locomotora econòmica”. En aquesta línia, el director ha criticat que empreses que han estat “líders ocults” no s’hagin tingut en compte i ha defensat una aposta per “ajudar i triar” les companyies tractores perquè creixin i exportin.

Objectiu final, reindustrialització

Planas, en el discurs d’inauguració, ha defensat la reindustrialització i la relocalització com a canvis necessaris per afrontar el nou paradigma de les cadenes de distribució que ha deixat la COVID-19 i la Guerra d’Ucraïna. Ha situat l’Advanced Factories com la manera d’aconseguir fer “fàbriques avançades” que permeti deixar enrere el concepte de “baixos costos salarials” i apostar pels “avantatges competitius”. Planas ha destacat que on es produeix es genera coneixement, llocs de treball i I+D+i.

En la mateixa línia s’han manifestat Salvador Giró, president del certamen, que l’ha definit com la fira “més important del Sud d’Europa en automatització”. Per Giró, el repte és arribar a un PIB industrial del 24%, com els anys 80 i ha recordat que dècades abans era fins i tot del 40%. “Hem perdut potencial”, ha lamentat.

L’acte d’inauguració també ha comptat amb Fèlix Ortega, director de Barcelona Activa que ha reivindicat la voluntat de la capital catalana de ser a l’avantguarda de la transformació industrial. Per això, ha recordat que fa anys que s’impulsa, des de la institució que dirigeix, innovació i formació. La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, per la seva banda, ha reconegut que el Govern aposta per l’adopció de la indústria 4.0, una indústria que ha triplicat el nombre d’empreses a Catalunya des del 2017 arribant a les 1.100, segons dades d’ACCIÓ. Són empreses que han d’ajudar a transformar el model productiu cap a un model sostenible i circular, segons Tost, que també ha defensat la tasca de la Digital Catalonia Aliance cap a tot aquest sector.

El repte del talent

En un moment on el debat sobre la manca de vocacions tècniques i la fuga de talent també és a l'ordre del dia, el director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, ha defensat també que l'Advanced Factories i el seu dinamisme són la prova que podem superar el repte de tenir "prou talent en professionals per l'enginyeria". Per Homs, cal tenir projectes "atrevits i innovadors a casa nostra" per aprofitar-ho en benefici de l'economia i la societat. Creu que la tecnologia i l'automatització són "la palanca" per fer competitiva la indústria catalana a nivell global. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.