Advanced Factories supera expectatives d'assistència i obre a les PIMES les tendències de la Indústria 4.0

Advanced Factories, la fira d'innovació, automatització i indústria 4.0, que ha tingut lloc a Barcelona del 4 al 6 abril, tanca la seva primera edició amb dades que manifesten el reeixit acolliment d'aquesta cita. La trobada ha comptat amb un total de 9.745 assistents de 25 països que han pogut conèixer de primera mà les més de 300 innovacions dels 200 expositors participants. L'esdeveniment també ha comptat amb els 170 conferenciants més inspiradors que, a través del Industry 4.0 Congress, han marcat el full de ruta cap a les fàbriques del futur. Advanced Factories ha acostat la Indústria 4.0 al país i ha marcat un punt d'inflexió en l'arribada de les fàbriques del futur.

Aquesta cita ha suposat un notable impacte econòmic per a Barcelona que s'estima en més de 14 milions d'euros. Advanced Factories ha generat a més un gran impacte de negoci per als seus expositors i partners. “Ens ha sorprès molt la quantitat de visitants així com l'extrema qualitat dels mateixos”, ha declarat Irene Mata, Marketing & Communication Manager d'E-PLAN RITTAL. Joan Roca, Tècnic Comercial de DELTECO Robotics, ha remarcat que en l'esdeveniment “s'ha mirat cap al futur de la indústria i les noves tendències”. Ernesto Checa, Representant de Vendes de TCI ha afalagat el format de Advanced Factories en què “es barregen expositors amb ponències ja que resulta molt interessant veure l'evolució que està vivint la nostra indústria.”

Nebext és el responsable de l'organització de Advanced Factories amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat. Advanced Factories compta amb partners globals de màxim nivell com ABB, Amada, HP, Igus, Rittal, Trumpf, Kuka, Festo, Fanuc, Okuma, Minsait by Indra, Rockwell Automation, Renishaw, Salesforce, Yaskawa, Mazak, entre més de 200 empreses expositores. L'èxit d'aquesta edició es constata també en què s'han reservat ja el 30% de la capacitat expositiva per a l'edició de 2018 que tindrà lloc del 13 al 15 de març del proper any.

La impressió 3D i la flexibilitat de les empreses, claus d'Advanced Factories

Alex Moñino, Head of marketing and go to market d'HP, ha obert la jornada amb una inspiradora sessió amb especial atenció a la fabricació additiva. “La nostra visió és que la impressió 3D s'apliqui tant en la personalització de productes, com en la producció en massa”, ha declarat Moñino.

Uwe Weinreich, director de Coobeya, ha exposat també en el marc de Industry 4.0 Congress com les empreses establertes poden aprendre de les start-up en la seva marxa cap a la Indústria 4.0. Weinreich ha recomanat a tot tipus d'empreses l'aplicació de mètodes ràpids i àgils que han portat a l'èxit a start-ups que es caracteritzen per la seva flexibilitat. Tal com ha comentat Weinreich, “el model d'indústria clàssic ha canviat, ara és necessari testejar els productes al mateix temps que es produeixen. De vegades no fa falta tenir un producte en si, és suficient tenir una idea i buscar subscriptors per dur-la a terme”.

La nova indústria requereix de nous perfils professionals

Advanced Factories, conscient de la importància del talent a les fàbriques del futur, també ha ofert el Talent Marketplace, un esdeveniment en què s'han exposat els nous perfils necessaris per al canvi de paradigma industrial. A continuació, s'ha realitzat un speed dating al voltant amb 400 estudiants de FP i universitaris al costat d'empreses interessades a captar talent. Hi han participat empreses de primer nivell com Festo, Amada, Quantion, Grup EPOS, Eurecat i Gestamp. “La capacitat de col·laborar amb altres departaments i en treballs per projectes serà essencial per a la Indústria 4.0”, ha afirmat Juan Francisco Pérez, Responsable de Consultoria i Formació de Festo.

CEOs Summit: Com liderar la indústria del futur?

Al llarg dels 3 dies Advanced Factories ha comptat amb una agenda enfocada al perfil de CEOs en el qual s'han compartit casos d'èxit i estratègies per digitalitzar les fàbriques del futur. Dins d'aquest marc, Daniel Seseña, Responsable d'Indústria 4.0 de Minsait, va compartir visió de Minsait by Indra d'Indústria 4.0 i en la qual es va analitzar la relació entre producte, processos i model de negoci com una realitat que ha d'anar més enllà del Smart Manufacturing. En aquest context s'han analitzat els habilitadors digitals en la cadena de valor de la indústria i abordat exemples clau per generar impacte en el negoci. Per la seva banda, Jakob Lemvigh-Muller, Manufacturing Account Excecutive Mid Market de Salesforce ha explicat com posar al client al centre de l'estratègia IT i oferir-los aplicacions optimitzades per millorar l'experiència de l'usuari.

Factories of the Future Awards

Advanced Factories, també va fer lliurament dels guardons Factories of the Future Awards, destinats a reconèixer el treball, el lideratge i la transformació d'aquelles empreses que aposten per la innovació i s'adapten a la nova era de la Indústria 4.0.

El Premi a Millor indústria en l'ús de tecnologies digitals per a la seva producció va ser per a Air Liquidi Ibèrica de Gasos, S.L.O, pel desenvolupament d'un sistema d'intel·ligència adaptativa per a l'optimització dinàmica del cicle de liqüefacció en la planta de separació de gasos de l'aire.

El Premi a Millors tecnologies innovadores per a les Fàbriques del Futur: Robòtica Industrial va ser per la catalana Pal Robotics, pel manipulador mòbil TIAGo que suposa un pas avanci en la implementació de la robòtica col·laborativa en entorns industrials. Aquesta família de robots millorarà la qualitat dels llocs de treball i contribuirà a la inclusió en entorns indusriales de persones d'edat més avançada o amb discapacitats físiques.

El Premi a Millors tecnologies innovadores per a les Fàbriques del Futur: Big Data Industrial va ser per a Mesbook, pel seu sistema ciberfísico a través de IoT que interconnecta i gestiona, en temps real, tots els actors de fàbriques de qualsevol sector i grandària.

Pel que fa al Millor programa de recerca per a Indústria 4.0 va ser entregat a CELSA, pel seu programa intern de talent, INGENIUM per millorar les capacitats en indústria 4.0 de tot el grup industrial. El programa, finançat amb recursos propis, promou la innovació des de dins, seguint una aproximació bottom-up, implicant a personal de distinas àrees de l'empresa.

Advanced Factories també ha atorgat un Premi a la Trajectòria empresarial com a reconeixement a una empresa que s'han mantingut com a referent i agent de canvi durant generacions. Daunert, màquines i eines S. A., que compta amb més de 100 anys dedicats a innovar en la indústria, liderant processos de canvi, equips eficients i aportant visió i estratègia va rebre el guardó pel seu llarg recorregut en el sector.

D'aquesta manera el certamen ha expressat el seu respecte i admiració per a totes aquelles empreses que han estat pioners i guia per als professionals del sector durant dècades.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.