Advanced Factories tanca una edició de rècord amb 20.654 congressistes

Advanced Factories ha batut tots els seus rècords fins ara en la sisena edició que ha clausurat el 31 de març. Superant les xifres registrades abans de la pandèmia, l'esdeveniment ha reunit 351 firmes expositores i 295 experts internacionals en l’Industry 4.0 Congress, generant un impacte econòmic de 43 milions d'euros per a la ciutat de Barcelona. Durant tres dies, 20.654 congressistes han passat pel Centre de Convencions Internacional de Barcelona per a descobrir les últimes solucions en automatització, robòtica i Intel·ligència Artificial per a millorar la competitivitat de la indústria.

Advanced Factories ha posat de manifest la necessitat de comptar amb una indústria de proximitat, més competitiva i sostenible, relocalitzat la producció i establint a Europa grans centres d'innovació. Albert Planas, director general d’Advanced Factories, ha assenyalat que “Europa ha comprès” que s’ha de replantejar la cadena de subministraments i que és per això que acaba d’anunciar ajudes per a establir fàbriques de semiconductors, claus per a garantir la producció industrial de milers de béns de consum en territori de la Unió. Planas ha afegit que relocalitzar la indústria és un “requisit ineludible” per a proveir amb un menor impacte ambiental i que per aconseguir-ho es necessiten “fàbriques avançades, automatitzades i robotitzades”. De fet, la Comissió Europea va presentar al febrer la Llei Europea de Xips, amb la qual pretén mobilitzar inversions per 43.000 milions d'euros per a fabricar a Europa el 20% de la producció mundial de xips en 2023.

I és que disposar d'una indústria pròpia de semiconductors és clau per a indústries com l'automoció, que es troba en plena transformació cap a nous models com el vehicle elèctric o el vehicle autònom i connectat. Així ho ha posat de manifest Joaquín Gómez, responsable de desenvolupament de negoci d’ITAInnova. La crisi dels microxips ha posat de manifest que “no tenim la cadena de valor de components necessària” per a fer front a la mobilitat del futur, ha afegit Gómez. De fet, en 2021 la fabricació de vehicles a Espanya es va reduir un 7,5% a causa dels problemes de subministrament de microxips, segons dades de la patronal Anfac.

IA, 6G i metavers, el futur de la indústria

La Intel·ligència Artificial ha suposat una revolució en la indústria gràcies a la seva capacitat per a analitzar gran quantitat de dades i interpretar-les. Ara bé, el repte pendent és aconseguir que les màquines es comportin com els humans a través de la Intel·ligència Artificial Cognitiva. Un desafiament que encara genera molt debat entre els experts sobre si serem capaços d'assolir-lo algun dia o no.

Una altra de les tecnologies que marcaran els pròxims anys és el 6G, la nova generació de connectivitat amb la qual empreses com Huawei, a la Xina, ja estan treballant. No obstant això, sembla que el 6G a Europa encara queda lluny quan fa relativament poc que es va començar amb la implementació del 5G. A Europa hi ha un “desplegament lent” de la cobertura 5G a causa de problemes d'estandardització, una infraestructura de xarxa “molt cara”, i la dificultat per a justificar aquesta inversió, assenyala Joan Mas, director de l'àrea digital d’Eurecat. Així que mentre que a la Xina ja es parla de 6G, a Europa el 5G encara està en els seus inicis.

El mateix passa amb el metavers, que acaba de sortir a escena principalment als Estats Units. El metavers és un nou concepte d'internet que, a través de la web 3.0 basada en el blockchain, cerca una millora de l'experiència d'usuari utilitzant tecnologies de realitat virtual. Un concepte encara molt nou, però que ja s'està fent un lloc amb les famoses subhastes d'art digital. Segons Mas, el metavers pot tenir implicacions en la indústria com la possibilitat de tenir més dissenys i aplicacions 3D col·laboratius i millorar la seva qualitat gràcies a la seva simulació en el metavers amb el bessó digital. Ara bé, el director de l'àrea digital d’Eurecat també confessa que “encara és molt aviat” per a saber si el metavers serà una tecnologia que "enlairarà" i tindrà una implicació important en la indústria en els pròxims anys o si, per contra, es quedarà en res.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.