Aigua per despertar vocacions STEM

Amb el nom d’AQUAeSTEAM, la Universitat Politècnica de Catalunya ha iniciat un nou projecte amb l’objectiu de despertar i impulsar vocacions científiques als estudiants de diferents nivells així com el públic en general, de la importància de la interrelació entre els diferents àmbits de ciència i tecnologia. Alhora, ha de servir per posar sobre la taula la necessitat de treballar en equip i col·laborar entre diferents sectors de coneixement per fer avançar la societat.

L'estratègia consisteix a plantejar uns reptes per ser treballats en equip de manera interdisciplinària, amb l’aigua com a denominador comú, símbol de la vida i element bàsic per al desenvolupament de la nostra societat. La iniciativa surt de la UPC de Manresa i compta amb la col·laboració del Parc de la Sèquia. De momento, en la primera fase, més de 70 educadors d’unes cinquanta poblacions diferents han mostrat interés en participar-hi.

El projecte es vehicula a través d’una pàgina web de subscripció gratuïta, on s’aniran publicant reptes en forma de vídeo. Els quatre primers reptes ja estan disponibles. La meteoróloga Gemma Puig i el periodista Xavier Rossinyol, cares conegudes per la seva participación habitual a TV3, protagonitzen un dels vídeos en què es fan preguntes sobre el cicle de laigua i fan referència a pluges i nevades També es planteja un  repte d’aigua i esports, on esportistes del Club Natació Manresa ens expliquen la importància de la qualitat de l’aigua a la piscina per practicar el seu esport. En un altre vídeo podem veure com les sommeliers Sílvia Colell i Pilar Garcia, de l’equip de la DO Pla de Bages, plantegen un tast ben diferent del que estan acostumades. Per últim, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa Anna Crespo és qui posa la veu en una reflexió sobre aigua i art, en un poema visual que fa una crida a utilitzar la tecnologia per transformar l’aigua en art.

Al llarg del proper mes s’aniran publicant més reptes i es compartiran experiències i aportacions dels participants. Així es creen sinèrgies entre diferents centres educatius i es poden realitzar activitats conjuntes, aprofitant les noves tecnologies. Aquestes activitats de les escoles culminaran amb el programa  “Temps d’Aigua”, que des de fa uns anys és una aposta referent amb la Xarxa de Biblioteques i museus de Catalunya.

Els educadors i col·laboradors podran escollir quin repte es plantegen, des de quin enfocament i a partir d’aquí se’ls facilitarà recursos i eines per a poder treballar-ho a les aules. Els qui ho vulguin, ja poden començar a rumiar aprofitant les vacances escolars.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.