Ajuts de 16 MEUR per impulsar el vehicle elèctric

Amb l'objectiu de donar un impuls a la mobilitat sostenible, el departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) ha obert aquest dimecres la convocatòria d'ajuts que, amb una previsió de 16,1 MEUR, vol subvencionar l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega, entre altres. Són ajuts que formen part del Programa MOVES i que es poden començar a demanar aquest dijous.

D'una banda, els ajuts van destinats a subvencionar la compra de vehicles d'energies alternatives amb quantitats d'entre 750 i 15.000 euros, en funció de la seva tipoogia. Es preveuen prop de 7 MEUR per a aquesta línia, dirigida a ciutadans, professionals, comunitats i administracions. L'objectiu d'aquesta línia és incentivar l'entrada en circulació de nous vehicles propulsats amb tecnologies més netes i eficients i la retirada de vehicles vells, més contaminats. La subvenció, en el cas dels vehicles lleugers elèctrics, pot arribar als 5.500 euros si s'incou el desballestament del vehicle antic, que ha de tenir més de 7 anys. Si no es desballesta, l'ajut màxim és de 4.000 euros. També es reservarà un 20% de l'import d'aquesta línia a les tecnologies de propulsió mitjançant gas per al transport pesat.

En una segona línia, de 5,64 MEUR, es preveu subvencionar la implantació d'infraestructures de recàrrega de tot tipus, tant per a particulars com per a empreses i administracions. Els ajuts cobriran des del 30 fins al 40% de la despesa amb un màxim de 100.000 euros. La finalitat és contribuir a la implantació del vehicle elèctric facilitant la xarxa de recàrrega.

Amb un pressupost més baix, de prop de mig milió d'euros, també se subvencionaran els sistemes de préstec de bicicletes elèctriques, i amb 1,16 MEUR, per a la implantació de mesures en plans de transport a la feina d'empreses o centres de treball.

Entre les novetats d'aquests ajuts, enguany hi ha la possibilitat que els ajuntaments utiltizin les ajudes per a realitzar adaptacions ràpides que els permetin respondre a les encessitats d mobilitat que han sorgit arran de la COVID-19, com pot ser la conversió de carrils convencionals en carrils bici o crear espais reservats per als vianants. També es permet la reserva d'una partida per a inversions directes en l'àmbit de la mobilitat sostenible.

Totes aquestes actuacions s'afegeixen a les polítiques de foment del vehicle elèctric, que està impulsant la Generalitat des del 2016, i formen part de les mesures incorporades al Pla per a la reactivació econòmica i protecció social per fer front als efectes de la lluita contra el coronavirus.

Ajuts insuficients

El president de la comissió de Mobilitat d'Enginyers Industrials de Catalunya, Vicenç Aguilera, creu que, malgrat valorar la inversió, 16 MEUR, creu que serà insuficient. ''16 MEUR en vehicle elèctric no és res de l'altre món'', diu Aguilera, que situa en les infraestructures de recàrrega el ''problema'' per a l'expansió del vehicle elèctric. Per això creu que aquest tipus d'ajuts han de ser  més grans.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.