“Al final veus que sent català també tens oportunitats en el món espacial”

Alba Badia Rifà (Sant Llorenç Savall, 2000) va ser guardonada pels premis DonaTIC en la categoria Revelació el 2023. Graduada en enginyeria de Tecnologies Industrials, és presidenta i team leader de Cosmic Research, i vicepresidenta i fundadora de SURTAM. Actualment, està estudiant un màster habilitant en Enginyeria Industrial a la UPC i treballa a temps parcial a l’empresa GTD on fa enginyeria de software i de sistemes que s’apliquen a coets. 

“Vaig anar a una xerrada de coets i en sortir recordo plorar perquè sabia que era al que em volia dedicar” explica Badia. Alba Badia no sabia exactament a què dedicar-se, tampoc sabia ni si l’enginyeria era el seu camp perquè no s’identificava amb la visió general que es concep, “tampoc tenia referents, i molt menys femenins”. Al final es va decantar per l’enginyeria de Tecnologies Industrials i el primer any, va trobar la seva vocació; el món dels coets. “L’espai és el sector que té una tecnologia més utòpica i innovadora, sempre tens reptes que la humanitat no s’ha plantejat mai. Em fascina que treballin nacions juntes i que hi hagi equips de 5.000 persones”, justifica Badia.

Alba Badia
Alba Badia Rifà a la sala Eiffel d'Enginyers Industrials de Catalunya

Des de llavors Badia ha dirigit la seva carrera professional entorn dels coets. El juliol del 2019 es va apuntar a Cosmic Research, l'associació estudiantil que desenvolupa coets suborbitals de baix cost i a poc a poc va anar escalant fins a assolir els càrrecs de presidenta i team leader de l’associació el 2021. I és que encara que Badia asseguri que “estem en una època fascinant dels coets” aquest àmbit no té gaire visibilització i hi ha molta desinformació per part dels mitjans. Aquesta situació comporta que no hi hagi gaire visió i, per tant, que no hi hagi referents, i encara menys femenins, “els Estats Units s’han sabut vendre, i per això tothom coneix SpaceX i Elon Musk, en comptes et dic Ariane, que és un coet europeu i no saps quin et dic”.

Quan era més petita la seva referent femenina era la COO d’Elon Musk, Gwynne Shotwell. No en coneixia massa més fins que va començar a seguir els premis DonaTIC. “Vaig començar a tenir referents reals”, afegeix, “hi ha professionals que tenen carreres molt bones a Catalunya i veus que sent d’aquí també tens oportunitats en el món espacial”. Apuntar-se als premis DonaTIC no estava a la seva agenda, però després de dues recomanacions es va animar. “Va ser un somni guanyar el premi DonaTIC, no m’ho esperava gens, eren uns premis que feia temps que seguia i mai m’havia presentat”, conclou Alba Badia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.