Algoræ: revolució en el transport sostenible
En un moment en què la mobilitat urbana, la logística i el transport de mercaderies esdevenen desafiaments globals amb implicacions mediambientals, econòmiques i socials, Algoræ, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) apareix amb una missió clara, potenciar la mobilitat i el transport sostenibles mitjançant la tecnologia.

Constituïda oficialment el 22 de novembre de 2023, Algoræ és fruit del treball de recerca i transferència tecnològica del grup IMP (Information Modeling and Processing) de l’inLab FIB, el laboratori d’innovació de la Facultat d’Informàtica de Barcelona. Amb una sòlida base científica i un enfocament clarament aplicat, Algoræ ofereix solucions avançades per optimitzar rutes de transport de persones i mercaderies, adaptant-se de forma dinàmica i intel·ligent a les necessitats específiques de cada client.
“Algoræ és una resposta directa a problemes reals del món del transport i la logística”, assegura Ernest Teniente, fundador del projecte i professor de la UPC. El sistema de la spin-off permet planificar i optimitzar les rutes diàries de manera simple i instantània, maximitzant els recursos i reduint costos.
El cor de l’oferta d’Algoræ és el seu sistema modular, altament parametritzable i automatitzat, capaç d’adaptar-se a múltiples escenaris de mobilitat sense necessitat de grans modificacions tècniques. Aquesta capacitat d’adaptació és clau per donar resposta a realitats diverses: des del transport urbà de persones amb mobilitat reduïda fins a la distribució de mercaderies a escala metropolitana.
Segons Teniente, el principal avantatge competitiu de l’empresa és la flexibilitat del seu programari. Les possibilitats de parametrització els permeten adaptar-se ràpidament a entorns molt diversos, amb un cost raonable i un temps de desplegament molt curt.
Actualment, l’equip està immers en dos grans projectes. El primer consisteix en la Gestió del servei de transport especial per a persones amb mobilitat reduïda, que l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ofereix a la ciutadania. L’objectiu és millorar l’eficiència, la puntualitat i la qualitat del servei. I el segon gran projecte és l’Assessorament i optimització de rutes de distribució per a una empresa logística, amb l’objectiu de reduir costos operatius i emissions, alhora que es millora el servei al client.
La cartera de productes d’Algoræ inclou dues solucions destacades. Una és SORT (Sustainable Optimization of Routes in Transport), una eina pensada per al transport de mercaderies. Està disponible tant en modalitat SaaS com On-Premise, i permet a empreses del sector logístic optimitzar les rutes de repartiment, reduint quilòmetres, temps de viatge i consum de combustible.
L'altre és SIMA (Servei d’Integració de Mobilitat Adaptada) és un sistema específic per a la gestió del transport porta a porta per a persones amb mobilitat reduïda. En explotació des de 2019, SIMA gestiona més de 3.000 serveis diaris i representa una eina clau per garantir l’accessibilitat i la inclusió en la mobilitat urbana.
L’equip fundador d’Algoræ combina expertesa acadèmica, experiència tecnològica i visió estratègica. A més de Teniente, en formen part, Mari Paz Linares, professora de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), Jordi Montero, expert en simulació i optimització Digital Twin i professor de la FIB, Marta Cuatrecasas, promotora tecnològica i docent de la FIB, Gonzalo Recio, gestor de projectes d’Innovació IA de CaixaBank Tech i Gisela Ruzafa, consultora estratègica a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La UPC participa en la spin-off amb un 10% de la propietat, donant suport a la transferència de coneixement i al vincle entre la recerca universitària i l’impacte social. Des del 2024, Algoræ forma part de 22@Network Barcelona, una comunitat d’innovació clau per al desenvolupament del districte tecnològic de la ciutat. Per a l’empresa, aquesta aliança suposa una oportunitat única per generar sinergies, accedir a nous clients i projectes, i créixer dins d’un entorn col·laboratiu i altament qualificat.
Algoræ aporta al districte el seu coneixement especialitzat en mobilitat intel·ligent, transport adaptat i optimització logística, àmbits essencials per a qualsevol ciutat que vulgui ser més sostenible i eficient. Segons els seus responsables, d’aquí a cinc anys, l'empresa aspira a convertir-se en un referent europeu en el sector de la mobilitat i el transport sostenible. La seva aposta per la innovació constant, la sostenibilitat i l’impacte social la posicionen com una empresa amb un futur prometedor.