Almirall posa les bases per a "la planta del futur"

Entrar en una planta d'Almirall el 2019 i entrar-hi ara no és una experiència radicalment diferent, a simple vista. Certament, hi ha noves línies de producció i màquines recentment incorporades que han ajudat a millorar l'eficiència i la productivitat, inclús hi ha zones que se'ls hi ha donat una volta de 180 °C, però en termes generals, els canvis visuals no han canviat la totalitat de la planta. En canvi, estan immersos en un procés de transformació digital que els porta a 'la fàbrica del futur' i per això, si hi passem una setmana, treballant al costat dels empleats, sí que veurem diferències respecte al 2019. I moltes. Són el resultat de cinc anys de treball "a l'ombra" d'un equip de persones coliderat pel Pol Salvadó, que s'ha fixat el repte de definir "la planta del futur". A part de canvis de maquinària i/o instal·lacions, els canvis són culturals i han facilitat escenaris d'innovació en un sector, el farmacèutic, en el qual abans de la pandèmia fer qualsevol modificació de processos era complicat per les creences inherents del sector, un sector en el qual l'administració i la regulació eren i són rígides. La COVID-19 i tots els esdeveniments globals que hem viscut, han despertat un sentiment d'urgència per l'evolució i ha provocat que les empreses comencin a donar resposta a les seves necessitats per esdevenir més resilients i més competitives amb més agilitat i rapidesa i acostant-se a la manera de fer d'altres sectors tradicionalment més àgils com són l'automoció o l'aviació.

subscriu-te

 

Cinc anys després de començar a treballar en aquesta direcció, Salvadó assegura que s'ha evolucionat la manera de treballar cap a un sistema més col·laboratiu. I ho han fet aplicant innovacions digitals i noves eines, mantenint clar el propòsit comú industrial: esdevenir més resilients i més competitius, augmentant la rapidesa, flexibilitat, qualitat i sostenibilitat dels processos de l'àrea industrial… I això com es fa?

D'entrada l'àrea industrial d'Almirall no ha designat un equip per encapçalar la digitalització de la planta sinó que s'ha pretès que els mateixos equips siguin els qui per necessitat apostin per evolucionar o canviar eines i/o processos promoguts per algun membre de l'equip que demostra més inquietuds i habilitats digitals. Són els 'digital champions' de la planta que proposen les novetats, però no s'implementen fins que no es té la certesa que s'està preparat culturalment, a nivell infraestructura informàtica, ciberseguretat i connectivitat, i fins que no es valida que es cobreixen les necessitats reals amb aquesta solució tenint present que s'ha de facilitar la consecució de tots els objectius, qualitat, sostenibilitat, rapidesa i flexibilitat, siguin o no objecte principal de la solució que s'està proposant. Només així s'aconsegueix una evolució sana i sostenible on hi ha una perfecta alineació de la transformació cultural amb la digital.

ISPE i premis

Les persones i la seva capacitació, l'alineació de la transformació cultural amb la digital, la infraestructura informàtica, ciberseguretat i connectivitat, la integració de tecnologia i solucions digitals amb propòsit. Són els quatre eixos que es treballen a Almirall que justament coincideixen amb el que ha especificat l'ISPE a la guia PHARMA 4.0™ per a empreses farmacèutiques amb el model de nivell de maduresa digital de la planta farmacèutica publicada el febrer d'enguany. "Nosaltres vam definir-los fa quatre o cinc anys", recalca Salvadó, "no ho estem fent malament, doncs". Però no només ha estat aquest, el fet que els ha demostrat que estan fent bona feina, sinó que aquest projecte de fàbrica del futur ha estat premiat en l'edició d'aquest 2024 de l'Advanced Factories amb el premi "Liderant la transformació digital de l'empresa industrial".

tiktok

 

A més de la satisfacció personal que aporta qualsevol reconeixement, Salvadó destaca haver obtingut molta visibilitat tant interna com externa amb el guardó, ja que els resultats costen de veure a curt termini. De fet, qualsevol canvi no es nota fins com a mínim un any després d'haver-se implementat. "Sabíem que era un premi agosarat", explica, "i competíem amb Henkel i Repsol, però hi creiem tant, que ho vam saber explicar". Amb el premi, el projecte de transformació digital d'Almirall ha agafat encara "més sentit" i és una eina més per impulsar l'evolució digital, i la seva mentalitat.

Aquesta mentalitat digital o "data driven" és important per aconseguir que totes les integracions digitals siguin sempre holístiques. És a dir, els equips de Salvadó i de la resta de directors de la planta, no només intenten millorar un únic objectiu amb la implementació de solucions digitals, sinó que procuren que qualsevol solució permeti complir també els propòsits col·laterals, si una solució s'enfoca a la millora de la qualitat, haurà de facilitar també la millora de l'eficiència o la sostenibilitat. Per aconseguir-ho, recalca Salvadó, cal "visió d'equip" i en fer-ho ens fa evidenciar que treballem "com un equip industrial".

Canvis amb els treballadors

La plantilla és qui acaba implementant els canvis, i per això cal tenir-los en compte a l'hora de pensar-los. "El secret és involucrar-los des del principi", diu Salvadó, "i conscienciar que la feina que es fa avui serà diferent d'aquí a cinc anys". Per això creu que cal avisar-los perquè es formin i tinguin inquietuds i facilitar-los totes les actualitzacions i formacions necessàries. Quan se'ls fa partícips dels canvis des de l'inici, diu Salvadó, es genera compromís i els projectes "no els cauen com una llosa". A més, a tota aquesta feina s'hi suma la necessitat d'atraure i fidelitzar talent i la necessitat de fer-ho amb la previsió suficient per tenir-lo preparat quan els canvis comencin a ser una realitat. "El talent s'ha de preparar", alerta l'enginyer industrial, "potser tens una persona que avui dia no pot fer la feina que hi haurà d'aquí a 5 anys, però sí que aquesta persona pot evolucionar amb el lloc i d'aquí a cinc anys l'estarà fent, pe tant mirem de buscar el talent futur amb les oportunitats de feina actuals".

Canvis holístics, la clau

La revolució digital d'Almirall transforma conceptes en idees pràctiques que els dota de la capacitat per a construir la planta del futur. D'una banda, això passa per la implementació de tecnologies emergents com ara la captura i el processament de dades a temps real i la intel·ligència artificial. Són tecnologies que permeten automatitzar tasques, recopilar i analitzar grans quantitats de dades i prendre decisions eficients i precises. També tenen un ull posat a la sostenibilitat, la mediambiental, que inclou les energies renovables i l'optimització de recursos, però també l'econòmica i la temporal. Alhora, entre els objectius hi ha el treball per a la millora contínua per a optimitzar els processos i millorar l'eficiència i la productivitat. Tal com ja van fer el 1995 en integrar un sistema intralogística completament automàtic i sinèrgic amb els sistemes intralogístics involucrats, Almirall continua amb l'evolució, una actual evolució sana i positiva molt més holística i molt més ràpida.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.