Amazon i Robmov, projectes de l’any a la Nit de la Robòtica

La quarta edició de la Nit de la Robòtica, organitzada per la Comissió Indústria 4.0 al Recinte Modernista de Sant Pau, va premiar com a Projecte de l’any la robotització del centre logístic d’Amazon al Prat de Llobregat i el robot Robmov de l’empresa EAR-FLAP, dos exponents de robòtica col·laborativa aplicada al sector logístic que faciliten el moviment de mercaderies sense conductor. El projecte de robotització del centre logístic d’Amazon al Prat de Llobregat, amb més de 200.000 metres quadrats, consisteix en 6.000 drives (robots mòbils logístics) que operen en 130.000 metres quadrats i que arriben a moure fins a 25 milions de productes, emmagatzemats en 50.000 pods (estanteries mòbils).

L’altra guardonat, Robmov, és un robot col·laboratiu amb navegació i mapeig simultani. Ofereix una solució logística avançada que pot arribar a carregar fins a 1.500 kg. El jurat va destacar que és un projecte impulsat, dissenyat, finançat i produït a Catalunya amb vocació de fer-se un lloc en el mercat emergent i competitiu de les solucions logístiques.

Miquel Seriola Rodas va rebre el Premi Nit de la Robòtica en reconeixement a una trajectòria de quasi 40 anys en l’enginyeria d’integració de robots a la indústria. Va iniciar l’activitat durant els anys 80 dissenyant perifèrics per als pocs robots presents llavors  i va ser pioner en el desenvolupament de cèl·lules robotitzades per tall d’aigua, una solució que va exportar per tot el món. Actualment, és CEO del grup empresarial ADISONTRU, que agrupa diverses spin-offs.

"Els robots no els fan els robots. Per això és essencial que es doni suport als professionals del sector". Aquestes van ser les paraules de benvinguda de Pere Homs, responsable del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0. Per la seva part, Carles Soler, membre del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0, va afirmar que "la robòtica industrial ha assolit, aquest 2018, xifres rècord amb 381.000 robots venuts".

El conferenciant convidat d’aquest any va ser el professor José del R. Millán, del laboratori Brain-Machine Interface de l’Escola Politècnica Federal de Lausana, qui va explicar que “la interfície cervell-ordinador permetrà als humans operar ordinadors, cadires de rodes, pròtesis i d’altres dispositius, només utilitzant els senyals cerebrals”.

Va cloure l’acte la directora general d’Indústria, Matilde Villaroya, destacant que “Catalunya té les condicions necessàries per ser un referent en l’àmbit de la robòtica al sud d’Europa”. A més, Villarroya va assenyalar que el sector creix de manera exponencial i es preveu que la venda de robots es dupliqui en els pròxims cinc anys.

Trobada de referència del sector a Catalunya

La Nit de la Robòtica és la trobada de referència d’un sector estratègic per a la indústria catalana amb quasi un centenar d’empreses que s’hi dediquen. Espanya està a la novena posició mundial amb 32.300 robots industrials instal·lats, la meitat dels quals al sector de l’automoció. Aquestes xifres suposen, dins del sector industrial espanyol, 157 robots per a cada 10.000 empleats, segons dades de 2017.

La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, Enginyers Agrònoms de Catalunya, Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.