Amec veu la inflació amb preocupació però augura un punt d'inflexió proper

L’Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades (Amec) reconeix que la inflació és un element “que preocupa” i que estan seguint per veure’n l’evolució a l’espera de si suposa un “altre increment de costos” per les companyies, en el cas que traspassi als salaris. Així ho ha explicat el director de l’entitat, Joan Tristany, en el marc del Fòrum Amec que se celebra aquest dimecres a IESE i que, enguany, tracta la capacitat de les companyies d’anticipar-se als riscos. Tristany ha explicat que en el si de l’entitat hi ha diverses opinions sobre les conseqüències de la inflació que, estan segurs, que serà alta “una bona temporada”. Malgrat això, Tristany creu que hi haurà una “punt d’inflexió” que farà que duran el segon semestre les inflacions siguin més “moderades”.

Pel director d’Amec, ja hi ha indicis que les matèries primeres de base fèrria ja comencen a experimentar una reducció de preus i que les de base polimèrica – derivades del petroli- comencen a anar cap a una situació “ de normalitat”. Això, sumat a l’eventual pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu que pot ser una bona mesura per posar-hi fre, fa que Amec auguri que s’aconsegueixi “contenir” la inflació.

Per això, i després d’un 2021 bo amb increment d’exportacions i de contractes i un primer semestre de 2022 amb bones dades de comandes, Tristany confia que les empreses continuaran “resistint”. Malgrat tot, reconeix que s’ho miren “amb la incògnita” sobre aspectes com la consistència de subministraments per donar resposta a totes les comandes.

Fòrum 2022: la indústria anticipativa

La situació actual d’alta inflació, conseqüència de la crisi energètica i la guerra d’Ucraïna, se suma altres situacions inesperades comés la crisi de subministraments, la crisi migratòria, el Brexit o la pandèmia i demostra la necessitat que tenen les companyies de preparar-se fer afrontar qualsevol risc. Aquest és el marc que posa sobre la taula el Fòrum d’enguany on Tristany ha destacat que “En un món pla, anticipar-se és irrellevant” però ha alertat que l’entorn actual canvia “de forma ràpida, profunda i inesperada”. La jornada d’aquest dimarts vol ajudar a les empreses a adquirí les capacitats empresarials precisament per anticipar-se a les tendències.

Tristany recorda que fa anys les empreses tenien un departament de Prospectiva que treballava amb plans estratègics de deu anys i que actualment molts professionals es qüestionen els mateixos plans a tres anys. Tot i que elaborar aquesta previsió és costós, per Tristany, la pregunta és “què és més costós, assumir el risc d’anticipar-se o no fer res?”. La resposta, segons el director d’Amec, és clara: l’anticipació serveis per mitigar possibles problemes i riscos i pot ajudar, alhora a obtenir oportunitats que d’altra manera no tindrien.

Aquest ha estat el tema de fons del Fòrum Amec 2022 que vol oferir a les empreses eines per a la prospectiva i per a detectar, interpretar i actuar sobre els senyals de l’entorn. Pau Vila, de LC Paper, Isabel Nogueroles, de Sistem CAR, Eneko Arza, de Danobat Group, són alguns dels ponents que han desenvolupat la jornada que també ha comptat amb la ponència de Miguel Jiménez, fundado i CEO de FFWD – Futures Intelligence and Strategic Foresight.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.