Aprovat el Reial Decret-Llei de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret Llei 15/2018 de Mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors. Alguns punts com l'eliminació del tribut al sol així com la simplificació dels tràmits per a l'autoconsum d'energia són camins que dirigeixen directament a una aposta per les energies renovables i els vehicles elèctrics.

A més el Reial decret àmplia el bo social elèctric, incrementant en un 15% els límits d'energia anual amb dret a descompte. Amb això volen assegurar i que les llars no es quedin sense electricitat ni calefacció en els mesos de major consum, com a l’hivern.

La creació d'un bo social també és una altra de les bases d'aquesta nova llei, una ajuda per pal·liar la pobresa energètica dels consumidors més vulnerables, aquest fa referència a combustibles per a calefacció, aigua calenta o cuina. L'import del bo canviarà depenent de la zona climàtica en què es trobi l’habitatge. 

El peatge al sol i l'autoconsum elèctric són dues qüestions indispensables per començar a utilitzar energies netes i renovables. S'estableix el dret a autoconsumir energia elèctrica sense càrrecs, el dret a l'autoconsum compartit per part d'un o diversos consumidors (per aprofitar les economies d'escala) i es intruduce el principi de simplificació administrativa i tècnica.

El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) valora la publicació del Reial Decret i assegura que crearà un grup de treball amb l'objectiu que els experts analitzin aquest decret i desenvolupin propostes dirigids al govern que puguin millorar la competitivitat del sector.

El president del CEEC, Xavier Farriols, assegura "s'ha de continuar avançant en el tema de l'impost a l'eficiència energètica i en un nou disseny del mercat elèctric que afavoreixi la competència entre els diferents agents del mercat i la possibilitat de desenvolupar una gedtión activa de la demanda per pari del cosnumidor que represnete una major competència en el mercat ".

Amb aquestes noves intervingudes es busca a més de passar d'un consum d'energia centralitzat a un model d'autoabastiment i energia neta també s'intenta complir amb els objectius energètics de la Unió Europea així com impulsar el vehicle elèctric.

En el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret llei el Govern espanyol presentarà una Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica establint objectius al mig i llarg termini. En aquesta elaboració comptarà amb la col·laboració de les comunitats autònomes i entitats locals, associacions de consumidors i els representants del trecer sector i empreses energètiques.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.