Austràlia canvia els passaports per la identificació digital

Els aeroports australians han començat a utilitzar sistemes de reconeixement facial, d'iris i d'empremta dactilar. Això permetrà als passatgers poder accedir a totes les zones i sortir de l'aeroport sense mostrar el seu passaport ni interactuar amb ningú. Fins a l'any 2020, el govern australià vol crear un sistema capaç de processar el 90% dels viatgers de forma automàtica, sense intervenció humana.

Segons indica el Sydney Morning Herald (SMH), el projecte "Seamless Traveler" està dirigit a permetre que aquest tipus de controls siguin molt més simples i més automatitzats, de manera que les arribades internacionals podrien ser molt més ràpides ja que no s'hauria d'interactuar amb cap oficial. Amb això, s'eradicaria la necessitat de tenir un passaport en paper. A més de fer l'experiència més eficient, les autoritats australianes defensen que el sistema és millor a l’hora d’identificar passatgers en llistes negres.

Tot i que un nombre d'aeroports estan utilitzant aquest tipus de tecnologies des de fa alguns anys, encara requereixen tenir un passaport per escanejar. No obstant això, el nou sistema, que seria instal·lat al llarg dels propers tres anys, va més enllà. John Coyne, cap de seguretat fronterera a l’Australian Strategic Policy Institute va detallar al SMH que el pla és facilitar el procés d'arribada “perquè els usuaris es sentin com si acabessin de fer un viatge domèstic. Seria la primera vegada al món que es faria alguna cosa així”.

Els algorismes de reconeixement facial extreuen característiques diferencials de la cara d'unes persones. Per exemple, la posició relativa, grandària o forma dels ulls, el nas, o la mandíbula. Aquestes característiques poden combinar-se amb altres tècniques més avançades com el reconeixement 3D que recull també la forma de la cara i els seus contorns. L'anàlisi de la textura de la pell és també un altre dels components que ajuden a incrementar la fiabilitat d'aquest mètode.

Les autoritats planegen instal·lar la tecnologia a l'aeroport de Canberra el juliol (en els vols destinats a Singapur i Nova Zelanda), abans de fer-ho en un aeroport més transitats, com el de Sydney o Melbourne al novembre. No obstant això, encara no han decidit exactament quin tipus de sistema utilitzaran i estan fent una convocatòria per trobar solucions innovadores. Un portaveu del Departament d'Immigració i Protecció Fronterera (DIBP) ha indicat que aquest ens ha creat un torneig en el que indústries especialitzades hauran d’oferir solucions per a aquest ambiciós projecte.

Una llei aprovada fa dos anys, va permetre la recol·lecció de dades biomètriques dels ciutadans australians i estrangers, incloent menors, en els aeroports del país. Aquestes dades inclouen empremtes digitals, fotos, àudio, vídeo, exploració de l'iris, l'altura i el pes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.